Esnek istihdam ve yaşam boyu öğrenenler: İŞKUR istihdam garantili kurslar örneği
Flexible employment and lifelong learners: The example of Turkish employment agency's (İŞKUR) courses with guaranteed employment
  1. Tez No: 468281
  2. Yazar: SİNEM KEBELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek İstihdam, Yaşam Boyu Öğrenme, İŞKUR, Alt Sosyo Ekonomik Sınıflar, Flexible Employment, Lifelong Learning, IŞKUR, Socioeconomic Underclasses
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada son dönemde sayıları gittikçe artan ve İŞKUR ortaklığında düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarından biri olan istihdam garantili kurslara katılan yedi yetişkinin yaşam öyküleri bağlamında çalışma deneyimleri, kursa katılım örüntüleri ve çeşitli politika uygulayıcıları tarafından özellikle işsizlik sorununa karşı bir çözüm stratejisi olarak sunulan yaşam boyu öğrenmeye dair düşünceleri araştırılmıştır. Yanısıra, bünyesinde İŞKUR ortaklığında istihdam garantili meslek kursu düzenlenen bir kursun yöneticisi ile görüşme yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş olup, yaşam öyküsü modeli kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde tematik analiz yöntemi tercih edilmiştir.Bu çalışmadan genel olarak elde edilen bulgulara göre, araştırmaya konu olan katılımcılardan bazıları çeşitli güvencesiz istihdam biçimleri deneyimledikten sonra bazıları ise işsiz oldukları bir dönemde istihdam garantili kurslara yönelmişlerdir. Kursun sonunda, esnek istihdam koşullarında çeşitli işler deneyimleyen, iş arayan ve farklı branşlarda istihdam garantili kurslara katılmaya devam eden katılımcılar bulunmaktadır. Sonuç olarak, neo-liberal politikaların dayattığı rekabet ve esnek istihdam uygulamalarının bir gereği olarak piyasanın ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip olmak ve güvenceli işlerde istihdam edilebilmek umuduyla başvurulan istihdam garantili meslek kursları, enformel sektörlere yönelik mesleki kurslar veren, esnek istihdam koşullarının emek gücünün aleyhine işlediği, her an işsiz kalma korkusu ile baş başa bırakılan mavi yakalıların yetiştirildiği bir alana dönüşmüştür. Bunun yanı sıra kursiyerlere kursa katıldıkları her bir fiili gün için cep harçlığı verilmesi bu kursların gerçek hedef kitlesinden uzaklaşarak kronik işsizlerin ve işgücü piyasasındaki düşük ücretlerden dolayı kursu işe tercih edenlerin talep gösterdiği bir sektör haline dönüşmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study probes work experiences, course participation patterns and ideas of seven adults, who participated in courses with guaranteed employment, which is one of labor force development courses that have recently been increased and organized in cooperation with Turkish Employment Agency (IŞKUR), on lifelong learning as a solution strategy provided by policy implementers, specifically, against unemployment in the context of their life histories. In addition, an interview was made with a manager of an occupational course with guaranteed employment in cooperation with IŞKUR.Qualitative research approach was adopted and life history model was used in this study. Thematic analysis method was preferred for analyzing the obtained data.According to overall findings obtained from this study, some of the trainees, who were among the research subjects, tended towards courses with guaranteed employment after experiencing various types of vulnerable employment and some of them tended towards courses with guaranteed employment during the period when they were trying to cope with unemployment. At the end of the course, the trainees experienced various jobs under flexible employment conditions, sought job and continued to participate in courses with guaranteed employment in different branches. Consequently, as a result of the competition and flexible employment implementations imposed by neoliberal policies, occupational courses with guaranteed employment, to which trainees applied for acquiring the qualifications required by the market with the hope of being employed in guaranteed jobs, turned into an area where occupational courses are provided for informal sectors, flexible employment conditions work against the labor force, trained blue collar workers are left with the fear of becoming unemployed at anytime. Moreover, the pocket money provided to the trainees for each day that they attend the course led these courses to turn into a sector demanded by chronic unemployed people and people, who prefer the course instead of employment because of low wages in labor market, rather than the real target group.