Türkiye'de elektronik yayıncılık ve telif hakları
Electronic publishing and copyrights in Turkey
- Tez No: 468282
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Hukuk, Information and Records Management, Law
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Yayıncılık”, E-Kitap Yayıncılığı”, E-Dergi Yayıncılığı, ”Telif Hakları, Electronic Publishing”, E-Book Publishing”, E-Journal Publishing”, Copyright”
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Yayıncılık sektöründeki gelişme ve teknolojinin hızla büyümesi, telif hakları üzerine sürekli çalışma yapmayı zorunlu kılmaktadır. Bu tez ile Türkiye'deki elektronik yayıncılıkta telif hakları ile ilgili yaşanan sorunları ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ilk bölümde literatür araştırması yapılarak elektronik yayıncılığın dünyadaki ve Türkiye'deki gelişimi, avantajları, dezavantajları, teknolojik uygulamalar, e-kitap yayıncılığı, e-dergi yayıncılığı, lisanslar, telif haklarıyla ilgili hukuki düzenlemeler gibi konular incelenmiştir. Çalışmada, tez konusunun özelliklerini tanımlayabilmek için betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Böylece, geçmişten günümüze kalan sorunlar belirlenebilmiştir. Ayrıca, çevrimiçi anket aracılığıyla veriler toplanmıştır. Yayınevlerinin ve kütüphanelerin telif haklarıyla ilgili uyguladıkları politikalar, yaşadıkları sorunlar, hakların korunması ve ihlaller için aldıkları önlemler, e-yayıncılık alanında çalıştıkları konular ve stratejileri saptanmıştır. Telif hakkı ile ilgili yaşanılan sorunlar, e-yayıncılık ile ilgili stratejilerde dijital korsanlık, erişim modelleri, platform ve üretim sorunları, bağlantılı / üçüncü hak sahipleri, metadata, kaynaklar ve iş modeli konularında endişeler olduğu belgelenmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışması ile elektronik yayıncılık açısından yapılması lazım gelen hukuksal düzenlemeler olduğuna karar verilmiştir. Bu düzenlemelerin teknoloji ile desteklenmesinin hayati önemi iyice anlaşılmıştır. Hipotezimiz doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The development in the publishing sector and the rapid growth in technology, necessitates continuous work upon copyright issues. With this thesis, it was aimed to reveal the problems related to copyrights in electronic publishing in Turkey. For this purpose, literature review has been conducted and the topics such as development, advantages, disadvantages, technological applications, e-book publishing, e-journal publishing, licenses and legal regulations related to copyrights of electronic publishing in the world and in Turkey have been examined.In the study, descriptive research method was used to describe the characteristics of the subject of the thesis. Thus, the problems from the past until today can be identified. In addition, data were collected through an online survey. The policies and practices that the publishers and libraries have implemented regarding copyright issues, experienced problems, measures that they have taken to protect the rights and violations, and the studies and strategies that they have worked in the field of e-publishing have been identified. It has been documented that there are concerns concerning copyright-related issues, digital piracy in e-publishing-related strategies, access models, platform and production issues, related / third-party rights, metadata, resources and business modeling. As a conslusion, in this thesis study it was decided that legal arrangements must be done in terms of electronic publishing. The vital importance of supporting these regulations with technology was understood well. Our hypothesis is verified.