Pişmemiş toprak malzeme ile form üretimi ve bir uygulama
Form building with unfired material and a mud project
  1. Tez No: 468594
  2. Yazar: ONUR FINDIK
  3. Danışmanlar: PROF. SEVİM ÇİZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pişmemiş toprak malzeme, Kerpiç, Toprak mimari, Heykelsi mimari, Anıtsal mimari, İlkel, Geleneksel, Unfired earthen material, Adobe, Earthen architecture, Sculptural architecture, Monumental architecture, Primitive, Traditional
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar toprak yapılar, insanlar tarafından barınma, savunma ve dini amaçlar için kullanılmış, ayrıca malzemenin plastikliğinden dolayı, yapı yüzeylerinde dekoratif (bezeme, rölyef v.b.) etkiler sıkça kullanılmıştır. Toprak mimarisine form açısından bakıldığında, heykelsi ve anıtsal toprak yapıların üretildiği gözlemlenmektedir. Bu tür anıtsal toprak yapı mimarilerine Batı Afrika'da sıkça rastlanmaktadır. Bu noktada, toprak yapıların genellikle kırsalda bulunmasından yola çıkılarak, toprağa duyulan saygının bir yapıya dönüştüğünde, katlanarak arttığı ve mimariye, işlevsel yönünün yanında anıtsal bir özellik de kazandırdığı düşünülmektedir. Ayrıca bunun, toprak mimari ve kültür açısından sürdürülebilir bir durumu ortaya çıkardığı söylenebilmektedir. Bugün bu etkileşim, sanat alanında sanatçıların ve mimarların ürettikleri projeler ile yaratılmaya çalışılmaktadır. Literatürde toprağın yapı malzemesi olarak kullanılması ile ilgili mevcut bilgiler, inşa teknikleri ve malzemenin geliştirilmesi dışına çıkmamaktadır. Ayrıca, sanatsal bir form olarak toprak mimariyi kapsayan bir araştırma da bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, özellikle yabancı kaynaklarda bu konu ile yapılan araştırmalar referans alınarak, dünyadaki form yönünden özgün mimari örnekleri araştırmak ve insanın çevresi ile olan etkileşiminde toprak yapıların yerini belirlemektir. Sonuç olarak, pişmemiş toprak malzemenin dünü, bugünü, kullanılan inşa teknikleri ve yapı formları (mimari, heykelsi, anıtsal) hakkında geniş kapsamlı bir derleme oluşturmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
From prehistoric times to the present day, earthen buildings have been used for shelter, protecting and religious aims by the people. In addition, decorative effects (ornament, relief etc.) frequently has been used on building surfaces. When it is viewed as a form to earthen architecture, it is observed that sculptural and monumental earthen structures are produced. This monumental earthen buildings frequently is found in West of Africa. At this point, because of the earthen structures are usually found in the countryside, respect for the earthen exponentially has increased when earth is transformed into a structure and besides the functional orientation of the architecture has given a monumental feature too. It is thought that this created a sustainable situation for both of earthen architecture and culture. At present, this interaction has been created with projects that is produced by artists and architects in the field of art. In the literature, available information about the use of soil as building material just has been contains building techniques and material development. Besides, there is no research that includes earthen architecture as an art form. The purpose of this study, taking as a reference the researches made on this subject in foreign sources, is to investigate unique architectural examples in terms of form in the world and is to determine the point of earthen structures in interaction between human and the environment. As a result, aim of this thesis is to constitute a comprehensive compilation about the past, present, used construction techniques and building forms (architectural, sculptural, monumental) of unfired earthen material.