Adelösan gebelerde oksidatif stresin değerlendirilmesinde dinamik tiyol/disülfid dengesinin araştırılması ve erişkin gebelerle karşılaştırılması
Evaluation of the effect of dynamic thiol and disulphide hemostasis in oxidative stress in adolescence pregnancies and comparison with adult pregnancies
- Tez No: 468611
- Danışmanlar: PROF. TUNCAY KÜÇÜKÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: adelösan gebelik, oksidatif stres, tiyol disülfid dengesi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Amaç: Adelösan gebelerde oksidatif stresin değerlendirilmesinde dinamik Tiyol/Disülfid dengesinin araştırılması ve erişkin gebelerle karşılaştırılması. Gereçler ve Yöntem: Çalışmaya hastanemiz obstetrik ve adelosan polikliniğine Nisan 2017-Haziran 2017 tarihleri arasında gebelik takibi için başvuran, 34 hafta ve üzerindeki 50 adelosan ve 50 erişkin gebe dahil edildi. Hastalardan maternal venöz kan alındı. Venöz kan örneği muayene sonrası biyokimya tüpüne 3 cc olacak şekilde alındı ve 1600 devirde santrifüj edilip analiz edileceği güne kadar -80 ͦC'de bekletildi. Alınan örneklerin tiyol ve disülfid düzeylerine bakıldı. Bulgular: Araştırma kapsamında incelenen toplam 100 gebenin 50'si adölesan iken geriye kalan 50'si yetişkindi. Adölesan yaşlardaki gebelerle yetişkin gebeler arasında gravida, parite ve abortus sayıları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (sırasıyla; p0,05). Adölesan gebelerle yetişkin gebeler arasında disülfid değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,011). Adölesan gebelerin disülfid değeri yetişkin gebelerden anlamlı olarak yüksekti. Diğer taraftan çalışma grupları arasında albümin, native tiyol, total tiyol ve her üç indeks açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. (p>0,05) Tartışma: Adölesan gebelerin disülfid değeri yetişkin gebelerden anlamlı olarak yüksekti. Diğer taraftan çalışma grupları arasında albümin, native tiyol, total tiyol ve her üç indeks açısından anlamlı bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Evaluation of the effect of dynamic thiol and disulphide hemostasis in oxidative stress in adolescence pregnancies and comparison with adult pregnancies. Maternal and Methods: We have included 50 adult and 50 adolescence pregnant women who has seen in our outpatient obstetrics clinic for pregnancy evaluation and follow up between April –June 2017. 3 cc venous blood samples were collected in to the blood sample tubes from each patient during their visit. All samples were collected at gestational age of 34 weeks or later. Those blood samples were stored in - 80 C until the time of the analysis. We then measured the thiol and disulphide levels from each venous blood sample. Results: We have included 100 pregnant women in our study and 50 of those were adult and 50 were adolescent.