Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sağlık çalışanlarının influenza aşısı hakkındaki bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi
Assessment of knowledge and behavior of health professionals about the influenza vaccine at Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital
- Tez No: 468638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AYPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, İnfluenza aşısı, Bilgi düzeyi, Davranış, Health professional, Influenza vaccine, Knowledge level, Behavior
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
İnfluenza; influenza virüslerinin neden olduğu, toplumda yaygın olarak görülen ve bazı kişilerde hastaneye yatışı gerektirebilecek ölçüde ciddi seyreden bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki sağlık çalışanlarının influenza aşısı hakkındaki bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 364 sağlık çalışanına demografik bilgilerin, aşılanma ve aşıyı önerme ile ilgili soruların bulunduğu ve katılımcıların bilgi düzeylerini değerlendirmeye yönelik 15 adet doğru/yanlış ifadesi bulunan standart bir anket formu uygulandı. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda, katılımcıların %71,7'si kadın, %28,3'ü erkektir. Katılımcıların yaşları ortalaması 30,3±9,8 yıldır. Çalışmamıza katılan sağlık çalışanlarının %56,9'u doktor, %43,1'i ise yardımcı sağlık personelidir. Katılımcıların bilgi düzeyini değerlendirmek için hazırlanan anket formu verilerine göre aldıkları ortalama puan 8,1'dir. Katılımcıların bilgi düzeyini değerlendirmek amacıyla kullanılan toplam puanın median değeri ise sekizdir. Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının %52,4'ü median değerin altında kalmıştır. Bu nedenle katılımcıların influenza aşısı hakkındaki bilgi düzeylerinin yeterli olmadığı düşünüldü. Çalışmamızın neticesinde hedeflenen aşılanma oranlarına ulaşabilmek için sağlık çalışanlarına farkındalıklarını arttırmaya yönelik eğitimler ve uygulamaların yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Influenza is a serious disease which is caused by influenza viruses, common in society and may necessitate hospitalization for some people. The aim of this study is to evaluate the knowledge and behavior of health professionals about the influenza vaccine at Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital. In our study, a standard questionnaire form with 15 correct/incorrect statements that contain questions about demographic information, vaccination and suggesting vaccination was applied to 364 health professionals for understanding to the level of participants' knowledge. According to the result of the statistical analysis, %71,7 of the participants were female and %28,3 were male. The average age of participants was 30,3 ± 9,8 years. From the health professionals who participated in our study, %56,9 were physicians and %43,1 were other health professionals. The average score of the participants knowledge was 8,1 in the questionnaire. The median value of the total score which is used to evaluate the level of participants' knowledge was eight. %52,4 of the health professionals who participated in our study were below the median value. Therefore, it was considered that participants do not have enough knowledge about the influenza vaccine. As the result of our study, it is concluded that educations and practices should be done intended to increase awareness of health professionals to achieve targeted influenza vaccination rates.