Kişisel eğitmen eşliğinde yapılan sporun bireylere kazanımları
Gainings of personal training to individuals
  1. Tez No: 468857
  2. Yazar: ULAŞ CAN YARAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEFİSE BULGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel eğitim(personal training), sosyalizayon süreci, yaşam kalitesi, kazanım, Personal training, sozialization process, life quality, gainings
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada kişisel eğitim (personal training) hizmeti almanın fiziksel, psikolojik ve sosyal boyutlarda nasıl bir fark yarattığı sorusuna cevap aranmıştır. Çalışmada nitel araştırma deseninden yararlanılmış ve kişisel eğitim alan kişilerin bu eğitimi alma nedenleri ve elde etmiş oldukları kazanımlar görüşleri incelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Araştırmanın verileri 2017 yılı Mart ve Nisan aylarında, araştırmaya gönüllü olarak katılan kişilerle yüzyüze görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Katılımcıların görüşleri incelendiğinde, kişisel eğitim uygulamalarından yararlanmaya yönelik öncelikli amaçlarının daha sağlıklı bir bedene sahip olmak ve fiziksel aktiviteleri daha kolay gerçekleştirebilmek, dolayısıyla fiziksel uygunluğa dair gelişim sağlamak olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, katılımcılar mevcut sağlık sorunlarının üstesinden gelmek ve daha sağlıklı bir bedene sahip olmak amaçlarıyla kişisel eğitim uygulamasından yararlandıkları yönünde de görüş belirtmişlerdir. Kişiler sağlık problemlerine ya da ulaşmak istedikleri hedeflere yönelik antrenmanlarla amaçlarına daha kısa sürede ve daha kolay ulaştıklarını belirtmişlerdir. Kişisel eğitim hizmeti alan bireylerin beslenme alışkanlıklarında, giyim tarzlarında ve tercih ettikleri sosyal mekanlarda değişim olduğu belirlenmiştir. Kişisel eğitim uygulamasından yararlanan kişiler bu deneyimin hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendilerini daha sağlıklı hissetmelerine, çalışma yaşamlarında daha verimli olduklarını düşünmelerine, hayata bakış açılarında olumlu değişimler yaşanmasına, aileleriyle ve arkadaşlarıyla daha kaliteli zaman geçirmelerine neden olduğunu belirtmişlerdir. Kişiseleğitimsürecinde bilgi edinme olanağına kavuşan kişilerin kulaktan dolma bilgiler yerine bilimsel veriler doğrultusunda davranmaya başladıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study which is done to examinehow personal training activities changed its' participants lives and that changes' role on physical, psychological and social life conditions of the participants and the study searched for an answer to the question of how did personal training make a difference in means of physical, psychological and social dimensions. Qualitative research design is used in this study which is tried to deal with the personal training phenomenon in the context of symbolic capital accumulation. Data of the research were collected by semistructural interviews and in this context semi-structured interview form was used. Data were collected in March and April 2017 and, face to face interviews were done with the volunteer participants who didn't go to the gym continuingly although they were members of other fittnes centers before and also were getting personal training courses routinely at least eighteen months. Collected data was analysed by content analysis technique. Analysis of the participants' views showed that their primary aim for worked with a personal trainer was physical fitness. It was seen that they wanted to have a healthy body and to perform physical activities more easily. Besides, they expressed their views as they worked with a personal trainer to up to their health problems. Personal training was affective because of the program which was developed according to the needs and wants of the members. Participants expressed their views as they reached their aims faster and more easily because of the workouts which were directed to their health problems and individual aims. Workouts with personal trainer changed participants' nutrition, dress senses and social environments where they couldn't go before because of their physical anxieties. Participants stated that with personal training their work lives' quality is increased and their positive perspectives to the life affected their family, work and social lives positively. Participants said that they began to behave more scientifically after personal training process because their opportunity to asked questions to the trainer about their interests.