Kronik obstruktif akciğer hastalığı olanlarda statinlerin pulmoner hipertansiyon üzerine etkisi
The effects of statins in pulmonary hypertension with chronic obstructive lung disease
- Tez No: 468987
- Danışmanlar: PROF. DR. ADALET GÜRLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: KOAH, PHT, PAB, statin, COPD, PHT, PAP, statin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), tüm dünyada morbidite ve mortalitesi yüksek olan bir hastalıktır. Özellikle kardiyovasküler komorbiditelerin hastane yatışı ve mortalite üzerinde belirgin etkisi vardır. Bu komorbiditelerin en önemlilerinden biri KOAH'a ilişkili PHT gelişimidir. PHT gelişimi mortalite için bağımsız bir risk faktörüdür ve PAB artışının mortalite ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Primer arteriyel hipertansiyon için geliştirilen özgül tedavilerin KOAH'a sekonder PHT tedavisinde yararı, PAB üzerinde yararlı etkileri gösterilememiştir; bu nedenler bu ilaçların KOAH'ta kullanım endikasyonu yoktur. Bu hastalarda pulmoner hipertansiyonun en önemli nedeni hipoksi ve inflamasyondur, daha da önemlisi pulmoner vasküler endoltelyal disfonksiyondur. Biz de bu patofifizyolojiden yola çıkarak statinlerin pleiotropik (antiinflamatuar, NO sentezini artırıp endotel hücrelerini tamir eden) etkilerinin PAB üzerine olumlu etkisi olup olmadığını araştırmayı planladık. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmaya Ocak 2015-0cak 2017 tarihleri arasında KOAH'a sekonder gelişen PHT'u olan 200 hasta dahil edildi. Hastarın bir kısmına statin tedavisi başlandı; bir kısmına da herhangi bir ilaç verilmeyip diyet ile takip edildi.Bu hastalar ortalama 6 ay sonra kontrole çağrılarak ekokadiyografik olarak ölçülen PAB, lipid profili ve KCFT değerleri karşılaştırıldı. BULGULAR Statin başlanan grupta kontrolde ölçülen PAB değeri başlangıç PAB değerine göre düşme eğilimdedir; ancak anlamlı bir fark saptanmamıştır. (p:0,795 ) Statin kullanmayan grupta ise kontrolde ölçülen PAB değerinde başlangıç PAB değerine göre artış mevcuttur ancak aradaki fark anlamlı değildir (p:0,580 ). Ayrıca statinlerin bu etkisi farklı altgruplarda (atorvastatin ve rosuvastatin alan her iki grupta da) da benzer bulunmuştur. Statin başlanan grupta tedavi süresince herhangi major bir yan etkiye rastlanılmamıştır. SONUÇ KOAH'a sekonder gelişen pulmoner hipertansiyon tedavisinde statin tadavisi anlamlı olmasa da PAB değerinde düşüş sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a globally prevalent disease and has a high morbidity and mortality. Coexistent cardiovascular diseases, one of which is pulmonary hypertension (PHT), have a marked impact on hospitalization and mortality rates. Development of PHT is an independent predictor of mortality, and increased pulmonary artery pressure (PAP) is associated with increased mortality as well. Specific treatment modalities used in the management of primary pulmonary arterial hypertension has no shown effect in patients with PHT secondary to COPD. Pulmonary vascular endothelial dysfunction in COPD-related PHT is mainly caused by hypoxia and inflammation. Statins are known to have pleitropic effects (i.e. antiinflammatory, nitric oxide promoting, endothelioprotective) on endothelial dysfunction. We planned to investigate whether statins have any favorable effect on PAP in patients with COPD. METHODS 200 patients with COPD-related PHT, referring between January 2015 and January 2017 were included in the study. Some patients were given statins and some were followed with diet. After a mean time of 6 months, parameters of echocardiographic PAP, lipid profiles and liver enzymes were compared. RESULTS PAPs were lower compared to baseline in patients using statins although not statistically significant (p=0.795). Patients who didnot use statins have higher control PAPs compared to baseline but this was not statistically significant (p=0.580). This effect of statins was also found to be similar in the different subgroups (both groups receiving atorvastatin and rosuvastatin). No major side effect was observed in patients on statins. CONCLUSION Although not significant, statins provide some decrease in PAP in patients with COPD.