Ortaokul düzeyindeki görme engelli öğrencilerin fen bilimleri dersinde karşılaştıkları sorunlar
The difficulties encountered in science courses by visually impaired middle school students
- Tez No: 469417
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SÖZBİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Görme Engelli Öğrenciler, Görüşme, Gözlem, Öğrenci Sorunları, Science Education, Visually impaired students, interview, observation, Students' difficulties
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada ortaokul düzeyindeki görme engelli öğrencilerin ve görme engelliler okulunda çalışan Fen Bilimleri öğretmeninin, Fen Bilimleri dersinde karşılaştıkları sorunların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel yaklaşımlardan biri olan betimleyici durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, Erzurum il merkezinde yer alan Yakutiye Görme Engelliler Ortaokulunda amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiş olan bir Fen Bilimleri dersi öğretmeni ve 13 görme engelli öğrenci ile yürütülmüştür. Veri toplama tekniği olarak görüşme ve gözlemden yararlanılmıştır. Bu kapsamda araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış görüşme formu ve yapılandırılmamış gözlem kullanılmıştır. Fen Bilimleri dersi 18 ders saati boyunca gözlenmiş ve gözlemler video kamera yardımıyla kayıt altına alınmıştır. Görüşmeler ise ses kayıt cihazıyla kaydedilmiştir. Görüşme ve gözlemlerden elde edilen verilere içerik analizi yapılarak tablolar halinde sunulmuş ve betimlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ile Görme Engelliler Ortaokulunda çalışan Fen Bilimleri öğretmeninin ve okulda öğrenim gören görme engelli öğrencilerin Fen Bilimleri dersi ile ilgili karşılaştıkları sorunlar belirlenmiş, ders ile ilgili ihtiyaçların tespitine yardımcı olunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the difficulties encountered in science courses by the visually impaired middle school students and their science teachers. The study was carried out through a decriptive case study method. The study group is composed of 13 visually impaired students attending Yakutiye Special School for Visually Impaired in the center of Erzurum and their science teacher. The sample was selected on the basis of purposive sampling method. Observation and interviews were utilized as the data collection techniques. The interviews were guided by a semi-structured interview protocol and the observations were done through unstructured observations. In total of 18 hours classroom observations of science courses were carried out. All observations were recorded with the help of a video camera. Interviews were recorded with a voice recorder. interview data were transcribed verbatim while observation data were watcehd and subjected to descriptive analysis. Interview data were subjected to content analysis. The results are presented in tables and figures. The results indicated that there are several different difficulties encountered by the visually impaired students and science teachers in science teaching at the special school for visually impaired students.