İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programında saygı değerinin yeri
The ġmportance of respect ġn the currġculum of relġgġon and moral at prġmary educatġon
  1. Tez No: 469423
  2. Yazar: KENAN MADEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Respect, Primary Education Religion and Moral, Primary Education Religion and Moral Program, Value, Value Education, Approaches of Value Education, Character Education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu Araştırmanın amacı ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programında kazandırılması hedeflenen değerlerden saygı değerinin programdaki yerini tespit etmektir. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırma konusu, problemi, amacı, önemi ve yöntemi açıklanıp, kuramsal çerçeve geliştirilmiştir. Daha sonra konu alanında yapılan çalışmalara yer verilerek değerler eğitimi yaklaşımları sunulmuştur. İkinci bölümde ise İslam eğitim geleneğinde saygı kavramının Kuran-ı Kerim, hadisler, İslam felsefecileri ve İslam mutasavvıflarındaki yeri tespit edilmiştir. Daha sonra İslam eğitimcilerinin karakter eğitimi anlayışlarında saygı değerinin eğitim öğretim süreçlerine nasıl aktarılmaya çalışıldığı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programında değerler eğitimi ve saygı değerine nasıl yer verildiği değerlendirilmiştir. Araştırmanın son bölümünde de bulgular ve önerilere yer verilmiştir. Araştırmada, ilgili öğretim programında saygı değerine yer verilmesine rağmen eksiklerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kavramlar: Saygı, Ġlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,Ġlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programı, Değer, Değer Eğitimi,Değer Eğitimi YaklaĢımları, Karakter Eğitimi
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find out the position of value of respect which is targetted to teach at primary school religion and moral program. The research consists of 4 parts. In the first part, theoritical framework was created after determining the research topic, problem, objective, importance and method. Studies dealt with in this field were placed and approaches of value education were mentioned. In the second part, the place of respect in Islamic tradition of education was identified in Quran, hadith, Islamic phisophers and Islamic mystics. Meanwhile, how Islamic educators transferred the value education to education process was examined in their character education studies. In the third part, how values education and respect were placed in the primary education religion and moral program was examined. In the last part of the study, some suggestions and evidences were given. It was concluded from the study that the value of respect was placed in the education program however there are some shortcomings although it was rearranged in accordance with Islamic tradition.