Design workshop practices in local development: Analysis of cases located in Turkey
Yerel kalkınmada tasarım çalıştayı pratikleri: Türkiye'de konumlanan vakaların analizi
  1. Tez No: 469433
  2. Yazar: CEREN AYBALA ALMAATA DABAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN ENŞİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Industrial Design, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Çalıştayları, Yerel Kalkınma, Sosyal Tasarım, Design Workshops, Local Development, Social Design
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tasarım pratiğinin toplumsal ve yerel kalkınmada bir katalizör olarak kullanılmasının önemi son yıllarda giderek daha fazla artmaktadır. Dünyada ekonomik ve sosyal kalkınmanın hedeflendiği birçok bölgede üniversiteler, vakıflar ya da bağımsız kuruluşların kalkınma süreçlerinde önemli bir araç olan tasarımı kullandıkları girişimleri bulunmaktadır. Bu girişimler arasında sahada gerçekleştirilen tasarım çalıştayları öne çıkmaktadır. Bu tez Türkiye'de yürütülmüş olan tasarım çalıştaylarının– özellikle kentleşmenin düşük olduğu bölgelerde konumlanan ve bulundukları bölge ile etkileşim halinde olan tasarım çalıştaylarının – organizasyonal özelliklerinin ve tasarım yaklaşımının yerel kalkınma amaçlı çalışmalara uygunluğu bağlamında değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Tez araştırmaları kapsamında, tasarım çalıştayları ve yerel kalkınma arasındaki son yıllarda artan ilişki incelenmiş, bu konuda dünyada uygulanmış örnekler araştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda, konu üzerine literatür araştırmasına dayanan bulguların ışığında, Türkiye'den seçilen çalıştay örnekleri olarak Yahşibey Tasarım Çalıştayları, İzmir Tasarım Köyü Çalıştayı, OZU Gökçeada Tasarım Çalıştayları incelenmiştir. Çalıştayların gerçekleşmesinde rol alan paydaşlar tasarım öğrencileri, yürütücüler, organizatörler ve yerel aktörler olarak ortaya çıkmaktadır. Tasarım çalıştaylarındaki paydaşlar ile kapsamlı anket çalışmaları aracılığıyla vaka çalışması yapılmıştır. Ayrıca çalıştayların websitesi, blog ya da sosyal medyada yer alan duyurularından içerik analizi yapılmıştır. Bu araştırmalar ışığında Türkiye'deki tasarım çalıştaylarının toplumsal ve yerel kalkınma noktasındaki bakış açıları, organizasyonal özellikleri ve bu konuda faydalı olabilmek adına zayıf ve güçlü yanları incelenerek gelecek çalıştaylarda odaklanılması gereken noktalar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Serving as a catalyst for social and local development, design practice rose into prominence in the recent years. In many regions of the world where economic and social development is being pursued; universities, foundations and independent organizations take the initiative and use design as an important tool for developmental purposes. In this regard, design workshops, which stand out in the field, present an example par excellence. This thesis aims to examine the organizational structures and the design approaches of design workshops in terms of their compatibility with the other initiatives aiming for local development. The focus will especially be on those which are located in less-urbanized areas, and put an effort to interact with their environment. Within the scope of this thesis, the evolving relationship between the design workshops and the local development is examined based on the examples from the world. As for Turkey, the following workshops are chosen to be studied: Yahşibey Design Workshops, İzmir Design Village Workshop, and OZU Gökçeada Design Workshops. Design students, coordinators, organizers and local actors emerge as integral parts of these workshops, helping them to be facilitated. For this reason, a case study is conducted via comprehensive questionnaires with them in order to gain an insight into these design workshops. Furthermore, the websites or social media announcements of the workshops are also analyzed. In light of these studies, the perspectives of the design workshops on the social and local development, their organizational structures are analyzed by focusing on their strengths and weaknesses in order to contribute to future workshops.