Hiphop kültüründeki circle ritüelinin dansçılar üzerindeki etkisi
The effects of the circle ritual in Hiphop culture on dancers
  1. Tez No: 469448
  2. Yazar: SELEN GÜRMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KEMAL SARIKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hiphop kültürü, Circle, daire, ritüel, dans, doğaçlama, kolektif bilinçaltı, Cypher, Carl Gustav Jung, beden, Hiphop culture, Circle, ritual, dance, improvisation, collective unconscious, Cypher, Carl Gustav Jung, body
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film ve Drama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, Hiphop kültürünün bir parçası olan Circle ritüeli hakkında bilgi vermek ve bu ritüelin dansçıların performansları üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle kısaca Hiphop kültüründen bahsedilmiş, sonra da Circle ritüelinin dinamiği ve özellikleri açıklanmıştır. Gözlem ve röportaj yapabilmek için iki dansçı grubu kurulmuş ve bir ay süreyle düzenli aralıklarla Circle seansları yapılmıştır. Yapılan Circle seansları sonucunda ritüelin (a) dansçıların performanslarını arttırdığı, (b) bireysel olarak farklı ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabildiği ve (c) toplu olarak ortak bir deneyim yaşadıkları öne sürülmüştür. Ayrıca Circle yaparken dansçıların hem kendi bilinçaltlarına hem de kolektif bilinçaltına yaklaşabilecekleri düşüncesi ortaya atılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of this research is to give some information about the Hiphop culture's Circle ritual and to present its effects on the dancer's performance. For this purpose, Hiphop Culture is shortly introduced in the beginning and then the Circle's dynamics and characteristics are explained. To observe the ritual and do interview with the participants, two groups of dancers were formed. They practiced this Circle ritual regularly for a month. In the end of this process it is claimed that the Circle ritual (a) improves the dancer's performance, (b) fulfills the different individual needs of the participants at the same time, (c) allows to have a collective experience. Also, the possibility to approach individual and collective unconscious in the Circle is discussed.