Siyasal lider olarak Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun kampanya konuşmalarının içerik ve çerçeveleme analizi
Content and framing analysis of the campaign speeches of Recep Tayyip Erdoğan and Kemal Kılıçdaroğlu
- Tez No: 918278
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KOMSUOĞLU ÇITIPITIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Siyasal Liderlik, İçerik Analizi, Söylem Analizi ve Çerçeveleme Analizi, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Political Leadership, Content Analysis, Discourse Analysis, Framing Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 697
Özet
Bu tezde, siyasal liderlik üzerine odaklanarak, Türk siyasal hayatına damga vuran Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı için yarıştıkları 12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi ile 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci turu gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimi süreçlerinde, Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaptıkları miting konuşmalarının İçerik, Söylem ve Çerçeveleme analizlerini yapmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İçerik Analizi, Söylem Analizi ve Çerçeveleme Analizi yöntemlerinden faydalanılmıştır. Tezde; İçerik, Söylem ve Çerçeveleme analizleri yapılırken WordSmith 7.0 programı kullanılmıştır. Araştırmada üç temel bulgu elde edilmiştir: (i) Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun miting konuşmaları farklı çerçeveler (Motivasyon, Bütünleştirici, İcraat, Meydan Okuma, Harekete Geçirici ve Hedef Gösterici) etrafında şekillenmiştir. (ii) Her iki siyasal liderin miting konuşmalarında ortak çerçeveler (Eleştirel, Vaat ve Referans) olsa da bu çerçeveler, İçerik ve Söylem analizi verileri açısından farklılaşmaktadır. (iii) Her iki siyasal liderin, 2011 ve 2023 seçimlerindeki miting konuşmaları, kendi içinde İçerik, Söylem ve Çerçeveleme analizi verileri bakımından farklılık göstermektedir. Bu bulgular, siyasal liderlik literatürüne disiplinlerarası bir bakış açısıyla katkı sağlamaktadır. Bu tezin en özgü yanı ise siyasal liderlerin“çerçeve üretimi”ve“çerçeveleme etkileri”bakımından oynadıkları role işaret etmesidir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the concept of political leadership, aiming to analyze the content, discourse, and framing of rally speeches delivered by Recep Tayyip Erdoğan, Chairman of the Justice and Development Party, and Kemal Kılıçdaroğlu, Chairman of the Republican People's Party. The analysis covers speeches from the 24th Term Parliamentary General Election held on June 12, 2011, the 28th Term Parliamentary General Election and Presidential Election conducted on May 14, 2023, and the presidential runoff held on May 28, 2023. The research encompasses rally speeches delivered across various cities in Turkey during these electoral processes. To achieve this objective, the study employs methodologies such as Content Analysis, Discourse Analysis, and Framing Analysis. The analyses were conducted using WordSmith 7.0 software. The research findings reveal three key results: (i) the rally speeches of Recep Tayyip Erdoğan and Kemal Kılıçdaroğlu were constructed around distinct frames, including Motivational, Integrative, Performance, Defiant, Mobilizing, and Target-Setting frames; (ii) while certain common frames—namely Critical, Promissory, and Referential—appeared in the rally speeches of both leaders, these frames exhibited notable differences based on data derived from Content and Discourse Analyses; and (iii) the rally speeches of both political leaders during the 2011 and 2023 elections demonstrated internal variations within the data pertaining to Content, Discourse, and Framing Analyses. These findings make significant contributions to the existing literature on political leadership through an interdisciplinary lens. A unique aspect of this thesis is its emphasis on the pivotal roles played by political leaders in“frame production”and the“effects of framing.”