Sustainability and luxury purchase attitude
Sürdürülebilirlik ve lüks satın alma tercihi
  1. Tez No: 469458
  2. Yazar: VUSALA NOVRUZOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSU GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lüks, Sürdürülebilirlik, Bilişsel Uyumsuzluk Teorisi, Luxury, Sustainability, Cognitive Dissonance Theory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Son on yılda, lüks markaların dünyadaki tüketimi hızlı bir artış göstermektedir. Tüketicileri lüks markaları satın almaya teşvik eden birçok faktör vardır. Her geçen gün lüks eşyaların tüketimi hızla artmaktadır. Bunlara örnek olarak, pahalı piton deri çantaların veya lüks otomobillerin kullanımının artmasını gösterebiliriz. Tüketicilerin büyük bir kısmı, kendilerini çevreye duyarlı bireyler olarak görseler de lüks eşyalara olan yüksek talep bunun tam tersini göstermektedir. Bu durumda, insanların düşünceleri ve davranışları arasında bir uyumsuzluk vardır. Bu çalışma, bu bilişsel uyumsuzluk teorisinin altında yatan nedenleri anlamak için yürütülmüştür. Materyalist, hedonik ve antroposentrik insanların lüks eşyalar satın almaya yatkın olduğu çok açıktır, ancak daha önceki araştırmalarda, sosyal, çevresel bilincin ve eko-merkezli değerin lüks satın alma tutumu üzerindeki etkileri incelenmemiştir. Bu çalışmadaki veriler, Türkiye'de yürütülen yüz yüze anket uygulamasıyla toplandı. Bu ankette, hepsi lüks eşya tüketicisi olan 300 katılımcıyla görüşüldü. Anket, tüketicinin sosyal bilincini, çevresel farkındalığını, eko-merkezci, hedonik, materyalistik, antroposentrik değerlerini ve lüks satın alma tutumlarını ölçen sorular içermektedir. Veriler, Smart PLS yazılım programını kullanarak bir doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, düzenleyici etki analiziyle elde edilecektir. Bulgulara dayanarak tavsiyelerde bulunmak için tüketicinin sosyal, çevresel bilincinin ve eko-merkezli değerin ne kadar önemli olduğunu ve bu faktörlerin, hedonik, materyalistik ve antroposentrik tüketicilerin lüks satın alma tavrını nasıl etkilediğini inceleyerek lüks satın alma tutumunu iyice anlamayı amaçlıyoruz. Bu çalışmada, elde edilen sonuçlara dayalı teorik ve yönetsel çıkarımlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The consumption of luxury brands in the world has quickly increased over the last few decades. There are plenty of factors encourage consumers to buy a luxury brand. Day by day consumption of luxury goods is rising up swiftly; it can be highly excessive piton leather bags or owning luxury cars. Although the majority of consumers consider themselves as sensitive to the environment, high demand for luxury goods shows the opposite. This inconsistency is called cognitive dissonance theory. There is inconsistency on what people think and what people do. This study was conducted to understand the reasons behind this cognitive dissonance. It is evident that materialistic, hedonic and anthropocentric types of people are likely to purchase luxury goods, however there have been no previous studies focused on the effects of social, environmental consciousness and eco-centric value on luxury purchasing attitude. The data for this study were collected through a face to face survey method in Turkey. These interviews were conducted with 300 participants in Izmir, all of which were luxury brand consumers. The survey contains questions regarding measuring consumer's social consciousness, environmental awareness, and values of eco-centric, hedonic, materialistic, and anthropocentric and luxury purchase attitudes. The data was tested by a confirmatory factor analysis using Smart PLS software program. The results of the study will be obtained by means of the moderating effect. To make recommendations based on the findings, we are aiming to understand thoroughly the luxury purchase attitude by examining how consumer's social, environmental consciousness and eco-centric value matter and how these factors impact on the luxury purchase attitude of consumers with hedonic, materialistic and anthropocentric values. This study provided theoretical and managerial implications based on the results.