Understanding brands' sustainability communications in social media: How the source of communication influences consumers' responses
Markaların sosyal medyadaki sürdürülebilirlik iletişimlerini anlama: İletişim kaynağı tüketicilerin tepkilerini nasıl etkiliyor?
  1. Tez No: 840561
  2. Yazar: HELİN EZGİ ORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: çevresel sürdürülebilirlik iletişimi, sosyal medyanın tüketici tepkilerine üzerine etkisi, influencer pazarlaması, markaların iletişim kaynakları, environmental sustainability communications, effect of social media on consumers' responses, influencer marketing, source of brand communications
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çevresel sürdürülebilirliğe ve sürdürülebilir tüketime karşı artan endişelerle birlikte markalar, sürdürülebilirlik iletişimleri için güçlü bir platform olarak sosyal medyayı kullanmaktadır. Bu çalışma, özellikle lüks olmayan hijyen ürünlerine odaklanarak, Instagram üzerinde sürdürülebilirlik iletişiminin tüketici algıları üzerindeki etkisini incelemektedir. Kapsamlı bir literatür taramasına dayanarak, bu araştırma, çevresel sürdürülebilirlik için marka iletişimlerinin tüketici algıları üzerindeki etkisinin marka tutumu, ağızdan ağıza (WOM), marka bağlılığı ve satın alma niyeti üzerindeki etkisini keşfetmektedir. Ayrıca, bu çalışma influencer tutumunun tüketici tepkileri üzerindeki düzenleyici rolünü de inceler. Araştırmanın bulguları, sosyal medya üzerinden influencerlar aracılığıyla sürdürülebilirlik iletişiminin marka tutumu, marka bağlılığı ve satın alma niyeti üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Influencerlar tarafından oluşturulan içerik, marka bağlılığını ve satın alma niyetini artırmada kritik bir rol oynarken, marka tarafından oluşturulan içerikle karşılaştırıldığında marka tutumu üzerinde önemli bir etkisi bulunmamaktadır. Araştırma çıktıları influencerlara yönelik pozitif bir tutumun, influencerların sürdürülebilirlik mesajlarının marka tutumu, marka bağlılığı ve satın alma niyeti üzerindeki etkisini artırdığını gösterirken, ağızdan ağıza iletişim üzerinde önemli bir etkisi olmadığını göstermektedir. Araştırmanın sonuçları, sosyal medya üzerindeki sürdürülebilirlik iletişimi içindeki karmaşık dinamiklere dikkat çekerek, iletişimin kaynağı ve influencerların rolünün önemini vurgulamaktadır. Bu iletişimi etkili bir şekilde yönlendirilmesini amaçlayan markalar, influencerlar ve marka tarafından oluşturulan içeriklerin farklı etkilerini tanımalı ve influencer pazarlamasını sürdürülebilirlik lehine tüketici tepkilerini olumlu etkilemek için stratejik bir şekilde kullanmalıdır. Bu bulgular, sürdürülebilirliğe olan artan taleple uyum sağlamayı ve çevre bilincine sahip tüketicilerle sosyal medya platformlarında etkileşim kurmayı hedefleyen markalar için rehberlik sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With increasing environmental concerns and a shift towards sustainable consumption, brands are employing social media as a powerful platform to communicate their sustainability initiatives. This study investigates the effect of sustainability communication on Instagram on consumer perceptions with a specific focus on non-luxury hygiene products. Drawing from an extensive literature review, this research explores how consumer perceptions of brand efforts for environmental sustainability affect brand attitude, word-of-mouth (WOM), brand engagement, and purchase intentions. Additionally, it examines the moderating role of attitude towards influencers in influencing consumer responses. The findings reveal that sustainability communication via influencers on social media significantly impacts brand attitude, brand engagement, and purchase intentions. However, this influence is not uniform across all aspects. While influencer-generated content plays a crucial role in driving brand engagement and purchase intentions, it does not significantly affect brand attitude when compared to content generated by the brand itself. Furthermore, the study demonstrates that a positive attitude towards influencers amplifies the effect of influencers' sustainability messages on brand attitude, brand engagement, and purchase intentions. Nonetheless, it does not significantly influence e-WOM. The study's results underscore the intricate dynamics within sustainability communication on social media, emphasizing the importance of considering both the source of communication and the role of influencers. Brands aiming to navigate this landscape effectively should recognize the distinct roles of influencer-generated and brand-generated content and strategically leverage influencer marketing to foster positive brand attitudes, enhance engagement, and ultimately influence consumer behavior in favor of sustainability. These insights provide valuable guidance for brands seeking to align themselves with the growing demand for sustainability and engage with environmentally conscious consumers on social media platforms.