Service design and implementation suggestions to convert shopping malls into centers of attraction for disabled people
Alışveriş merkezlerinin engelli bireyler için cazibe merkezleri olmasını sağlamaya yönelik hizmet tasarımı ve uygulama önerileri
- Tez No: 469457
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. I.ÖZGE YUMURTACI HÜSEYİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, İşletme, Social Services, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: sosyal pazarlama, gömülü teori, Disabled, shopping mall, social marketing, grounded theory
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Engellilerin toplumsal hayata tam ve etkin katılımlarının sağlanması toplumun ekonomik ve sosyal gelişimi için önemli bir husustur. Bu araştırma, engelli bireylerin alışveriş merkezlerine erişimleri, alışveriş merkezlerindeki hareketleri ve yaşadıkları yerlere ulaşımlarını iyileştirmeye yönelik hizmetler tasarlayarak alışveriş merkezlerini engelli bireyler için cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, engellilerin alışveriş merkezlerine erişimlerinde, alışveriş merkezi içindeki hareketlerinde ve yaşadıkları yerlere ulaşımlarında karşılaştıkları zorlukları tespit etmek ve beklentilerini belirlemek hedeflenmektedir. Araştırmanın metodunda gömülü teori yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırma örneklemi 20 engelliden oluşmaktadır, engellilerin 14'ü ortopedik, 6'sı görme engellidir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile toplanmıştır. Sonuçlar bir alışveriş merkezinin yöneticileriyle yapılandırılmamış mülakat gerçekleştirilerek paylaşılmıştır ve hizmet tasarımı önerileri değerlendirilmiştir. Araştırmada, iki odak kategori belirlenmiştir; bunlar“zorluklar”ve“beklentiler”dir. Bu iki odak kategori çerçevesinde ulaşılan sonuca göre, engelli bireyler trafikte ve alışveriş merkezlerinde rahat bir hareketliliğe sahip olamamaktadır. Ayrıca, engelliler toplumun duyarsız tutumları sebebiyle sosyal anlamda olumsuz sonuçlarla karşılaşmaktadır. Bu araştırmada, engelli bireylerin hareketliliğini ve sosyal yaşama daha aktif bir şekilde katılımlarını sağlamaya yönelik alışveriş merkezi hizmet tasarımı önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is an important issue to enable disabled people to fully and effectively participate in the social life for the economic and social development of the society. This research aims at converting shopping malls into a center of attraction for disabled people by designing services to improve access to shopping malls, movement inside the shopping malls and access to their dwelling from the shopping malls. In this context, it was intended to identify difficulties experienced by disabled people and expectations of them in accessing the shopping malls, their movement inside the shopping malls, and accessing their dwelling from the shopping malls. The grounded theory approach was used as research method. The sample of the research consisted of 20 disabled people of whom 14 were orthopedically disabled and 6 were visually impaired. The research data were collected with semi-structured interview technique. The results were shared with the marketing managers of a shopping mall and suggestions for service design were evaluated by conducting unstructured interview. Two core categories were selected for the research:“difficulties”and“expectations”. According to the results obtained within the framework of two core categories, disabled people do not have comfortable mobility in traffic and shopping malls. Disabled people also experience negative events in social sense due to the insensitive attitudes of society. In this research, suggestions for shopping mall service design were presented regarding the provision of mobility of disabled people and participation of disabled people into social life actively.