Firmaların yenilikçilik stratejilerine göre konumlandırma etkinliği
Positioning effectiveness and innovation strategies of firms
  1. Tez No: 469462
  2. Yazar: T.HANDE ARBAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konumlandırma, Konumlandırma Etkinliği, Yenilikçilik Düzeyleri, Positioning, Positioning Effectiveness, Innovation Degrees
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, yeni ürün geliştirildiğinde bu ürüne ait karar alma süreçlerinde, firmaların strateji geliştirme süreçlerinde bir strateji olarak yer alan konumlandırmayı bir performans kriteri olarak ele almak ve bu amaçla yenilikçilik düzeylerinin (stratejilerinin) konumlandırma etkinliğine (performansına) olan etkisini incelemektir. Yoğun rekabet koşulları, firmalar için yenilikçilikle beraber, farklı olmayı, güvenilir olmayı ve tercih edilebilir olmayı zorunlu kılmaktadır. Bu doğrultuda firmalar rekabet avantajı elde edebilmek için pazar yapıcı, pazar yıkıcı ya da pazar genişletici yenilikçilik stratejileri ile hareket ettiklerinde hedefledikleri rekabet avantajını elde edebileceklerdir. Araştırma kapsamında yenilikçiliğe önem verdiği düşünülen toplam 115 katılımcıya yapılan anket sonucunda hem ölçüm değişkenleri hem de yenilikçilik düzeylerinin konumlandırma etkinliğine olan etkileri üzerinde çok sayıda bulgu elde edilmiştir. Yenilikçilik düzeyleri boyutları ile konumlandırma etkinliği boyutları ile bireysel bire bir etkileşim içinde olduğu korelasyon analizinden elde edilen en temel bulgudur. Ayrıca, yenilikçilik düzeylerinin konumlandırma etkinliğine olan etkisinin incelendiği regresyon analizlerinde, özellikle pazar genişletici yenilikçilik düzeyinin konumlandırma etkinliğinin farklılaştırma etkinliği, güvenilirlik etkinliği ve uygunluk etkinliği boyutları üzerinde etkilerinin anlamlı olduğu görülmektedir. Elde edilen istatistiksel bulguların yanında araştırmanın sonuçları detaylı olarak tartışılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, bu alandaki uygulamacılar, araştırmacılar için önemli bilgiler ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the positioning of the firm as a performance criterion in the product development process, which is usually accepted as a strategy and analyse how innovation levels (strategies) influence positioning effectiveness (performance) in the decision making process. Intense competition conditions, along with innovation, necessitate to be different, reliable and favorable. In this direction, companies can only gain competitive advantage when they conduct breakthrough, radical and incremental innovation strategies in order to compete in the market. Within the scope of the research, as a result of the questionnaire carried out through 115 participants, which are believed to be key innovation actors, a number of findings were obtained on both the measurement variables and the effects of innovation levels on the positioning efficiency. The most basic finding, gathered from the correlation analysis is that, innovation levels are directly interacting with dimensions of positioning effectiveness. In the regression analysis, where the effect of innovation levels on positioining effectiveness is observed, it is realised that incremental innovation level has an significant interaction with differentiation effectiveness, credibility effectiveness and favorability effectiveness dimension of positioining effectiveness. In addition to the statistical findings obtained, the results of the research are discussed in detail. The arguments of the study represent essential information for practitioners and researchers in the subject area.