Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının risk göstergelerinin performans ile ilişkisi
The linkage between risk indicators of reits and their performance
- Tez No: 469486
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: gayrimenkul, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, risk, gayrimenkulde risk, real estate, real estate investment trust, risk, risk in the real estate
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ilk olarak 1961 yılında ABD'de kurulmuşlardır. GYO'lar kuruluşlarından bu yana dünya gayrimenkul piyasalarının en önemli kurumsal yatırımcılarından biri olmuşlardır. Türkiye'de ise Sermaye Piyasası Kurulu'nun 1995 yılında gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kurulmasına ilişkin tebliğinden sonra faaliyetlerine başlamışlardır. Bu çalışmanın amacı, BİST'te işlem göre GYO'ların yıllık verilerinin araştırma dönemi olan 2007 – 2016 dönemlerinde risk ve performans açısından analiz etmektir. Araştırmada yatay kesit çoklu regresyon modeli kullanılmıştır. Araştırma sonuçları GYO'ların risk ve performanslarının ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Real Estate Investment Trusts (REITs) were first established in the USA in 1961. Since then they have become the most important institutional investors in the World real estate market. In Turkey, REITs started to operate after the Notification of Establishment of Real Estate Investment Trusts by Capital Market Board in 1995. The purpose of this study is to analyze risk and performance of REITs that are listed in BIST for the sample periods of 2007 – 2016 on the basis of annual data. In emprical section, multiple regression model is employed. Emprical results indicate that there is a likage between risk and performance of REITs.