Lider-üye ilişkilerinde liderin olumlu ve olumsuz özellikler göstermesi ile ortaya konulan duygusal emeğin üyelerin bağlılık ve performansı üzerindeki etkisi
The impact of emotional labor on the members' commitment and performance with the positive and negative characteristics of the leader in leader-member exchange.
  1. Tez No: 469544
  2. Yazar: MERVE TARIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider- üye ilişkileri, Liderlik, Duygusal Emek, Bağlılık, Leader- Member Exchange, Leadership, Emotional Labor, Commitment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Lider ve üye ilişkilerinde, başarılı bir örgüt yapısına sahip olmak ve ortak amaçları ger-çekleştirmek; iki taraf arasında kurulan bağın gücüne bağlıdır. Bu bağ kurulurken; hem işle ilgili teknik bilgiler, hem de kişisel fikirler açısından, iki taraf arasında bir mübadele süreci gerçekleşmektedir. Karşılıklı etki altında olan taraflar, aralarında bir bağ oluştururlar. Bu bağ, ne kadar güçlüyse, örgüt de o derece güçlüdür. Çalışma, liderin özelliklerinin etkisiyle var olan LMX'in, çalışanların duygusal emeğiyle bağlılık ve performansa etkisini araştırmaktadır. Çalışma da hem nitel hem de nicel analiz yöntemleri kullanılmış ve kavramlar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. İkisi vakıf biri devlet olmak üzere üç üniversitenin idari ve akademik personelinden 27 kişinin katılımıyla gerçekleşen mülakatlar, çalışmanın verisini oluşturmaktadır. Elde edilen mülakat verisi, çeşitli paket programlar aracılığıyla kodlanarak; çalışmanın nitel analiz kısmını inşa etmektedir. Kodlar, programlar aracılığıyla analiz edilerek; kavramlar arasındaki ilişkiler ortaya konulmaktadır. Nicel kısımda ise; nitel kısımdan elde edilen korelasyon verileri ince-lenmiştir. Çalışmanın sonucunda, tüm hipotezler ispatlanmış ve araştırılan kavramlar arasındaki ilişkisellik tespit edilmiştir. LMX'in duygusal emek aracılığıyla; bağlılık ve performans üzerinde pozitif etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmanın bir diğer tespiti de, LMX ile duygusal emek ve bağlılığın seri aracı etkisi ile performansa pozitif etki etmesi durumudur. Hipotezlerden bazıları literatürle örtüşürken bazıları da gelecek çalışmalar için araştırmacılara fikir vermektedirler.
Özet (Çeviri)
To have a successful organizational structure in leadership and member relations and to pursue common goals; it depends on the strength of the bond established between the two sides. While this link is established; there is a process of exchange between the two sides in terms of both technical information about the business and personal ideas. Parties with mutual influence, establish a bond between them. How stronger this bond is, the stronger the organization is. The study investigates the effect of existing LMX on emotional labor, commitment and performance by the influence of the leader's characteristics. Both qualitative and quantitative analysis methods were used in the study and the relationships between the concepts were examined. Interviews with 27 of the admin-istrative and academic staff of the two universities, two of which are foundation and one is state, constitute the data of the study. The obtained interview data is coded by means of various package programs to build the qualitative analysis part of the study. The codes are analyzed through the programs and the relations between the concepts are revealed. In the quantitative part, the correlation data obtained from the qualitative part is examined. At the end of the study, all hypotheses were proved and the relationship between the concepts investigated was determined. It has emerged that LMX has a positive effect on commitment and performance through emotional labor. Another finding of the study is that emotional labor and loyalty with LMX positively affect performance by the influence of the serial mediating. While some of the hypotheses overlap with the literature, some of them give the researchers ideas for future studies.