Yenilik stratejilerinin yenilik performansı üzerindeki etkisi ve bir uygulama
Yenilik stratejilerinin yenilik performansı üzerindeki etkisi ve bir uygulama
- Tez No: 469545
- Danışmanlar: PROF. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilik, Strateji, Performans, Innovation, Strategy, Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yenilik Stratejilerinin Yenilik Performansı Üzerindeki Etkisi konulu bu tez çalışmasının amacı günümüzde içinde bulunduğumuz küresel dünyada sürekli değişen ve gelişen yenilik stratejilerinin işletmelerin yenilik performanslarına olan etkisini incelemektir. İşletmelerin yönetim süreçlerinde başarı yakalamaları ve sürdürülebilir bir gelişme göstererek varlıklarını devam ettirebilmeleri için yeniliklere açık olmaları gerekmektedir. Yenilik stratejilerinin yenilik performanslarına olan etkisinin ve aralarındaki ilişkinin incelendiği bu çalışmada ilk olarak temel iki kriter detaylı olarak tanımlanmış ve özelliklerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın temelini oluşturan yenilik kavramının baz alındığı bu çalışmada öncelikle yenilik kavramının tanımı yapılıp ardından yenilik kavramı detaylandırılmıştır. Bu aşamada kavramın önemi, türleri ve işletmelerde stratejik olarak yaklaşımı gerek tanımlamalar gerekse bu konuda kaleme alınmış bir takım akademik çalışmalar ve makalelerle desteklenmiştir. Bununla birlikte konu hakkındaki uzmanların farklı görüşleri ve çeşitli bakış açıları gözden geçirilerek çalışma detaylandırılarak zenginleştirilmiştir. İkinci bölümde ele alınan yenilik performansı konusunda da önce tanımlamalar ve kavramsal bazı açıklamalarla konu detaylandırılmıştır. Yenilik kavramının performansla ilişkisi irdelenmektedir. Aynı zamanda yenilik performansı kavramının işletmeyle finanstan üretime, satış ve pazarlamadan işletmenin çevreyle olan ilişkisine bakılmıştır. Sonrasında bu ilişkinin işletmelere ve iş sistemine olan etkileri araştırılıp nasıl uygulandığı incelenmiştir. Ayrıca finanstan üretime satış ve pazarlamadan işletmenin çevreyle olan ilişkisine kadar sistemin bütün yöntemi ve bunların birbirlerine olan etkilerine bakılmıştır. Bunun sonucunda işletmelerde yenilik stratejileri ile yenilik performansları uygulamaları arasında olumlu bir ilişki olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of study titled“Effects of Innovation Strategies on Innovation Performance”is to analyze everchanging and ever improving innovation strategies effects on businesses' innovation performance in today's globalized world.Businesses have to be open for innovations and new methods in order to manage them in a successful way and to continue their existence by incorporating sustainable improvement. This research analyzes the relationship between innovation strategy and innovation performance. First ly, coneceptual detailed analysis of this two main criteria is done. Then attributes of these criteria are detailed. Innovation concept is the base of this study in which the definition of innovation is given then innovation concept is detailed. In this stage importance of concept, types and strategic approaches on businesses are supported by definitions and by academical studies and articles that are written on this subject. In addition to this expert views on this subjects and diffrent points of view are included in this study to enrich it. In the second part definitions and conceptual instructions are used to detail the subject of innovation performance.Relationship between performance is studied. At the same time the relationship between concept of innovation performance and businesses financial, manufacturing, sales, marketing and relation of business with its surroundings and their effects on the system and searching how it is applied and effects of the parameters with each other are studied with detail.