Bilim kurgu etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel bilgiyi kavramalarına, bilimsel okuryazarlıklarına ve bilime karşı tutumlarına etkisi
The effect of science fiction activities on science teacher candidates' scientific literacy, attitudes towards science and understanding of science concepts
  1. Tez No: 469610
  2. Yazar: ERCAN TATLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim Kurgu Film İzleme, Bilim Kurgu Hikaye Yazma, Fen Bilgisi Öğretmen Adayları, Bilimsel Bilgi, Science Fiction Movie Watching, Science Fiction Story Writting, Science Teacher Candidates, Understanding Scientific Concept, Scientific Literacy, Attitude Towards Science
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
araştırmada, Bilim Kurgu Film İzleme ve Bilim Kurgu Hikâye Yazma Etkinliklerinin Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Bilimsel Bilgiyi Kavramalarına, Bilimsel Okuryazarlıklarına ve Bilime Karşı Tutumlarına Etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemine başvurulmuş, nicel araştırma desenlerinden“deneysel desen”, nitel araştırma desenlerinden ise“durum çalışması”kullanılarak aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1. Bilim kurgu film izleme ve bilim kurgu hikâye yazma etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel bilgiyi kavramalarına etkisi var mıdır? 2. Bilim kurgu film izleme ve bilim kurgu hikâye yazma etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel okuryazarlık düzeylerine etkisi var mıdır? 3. Bilim kurgu film izleme ve bilim kurgu hikâye yazma etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının bilime karşı tutumlarına etkisi var mıdır? Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim öğretim yılının güz döneminde İstanbul'daki bir devlet üniversitesinde Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören 20 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma grubunda yer alan öğretmen adaylarının seçimi, amaçlı örnekleme yöntemlerinden“kolay ulaşılabilir durum örneklemesi (convenience sampling)”modeline göre yapılmıştır. Araştırmada karma araştırma yöntemine uygun olarak nicel ve nitel veri toplama araçları kullanılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak Temel Bilimsel Okuryazarlık Testi (TBOT), Bilimsel Tutum Ölçeği(BTÖ), Boşluk Doldurmalı Kavram Testi(BDKT) ve Açık Uçlu Kavram Testi(AUKT); Nitel veri toplama aracı olarak Bilim Kurgu Film Testi(BKFT), çalışma grubu tarafından yazılan Bilim Kurgu Hikayeleri ve Tartışma Kayıtları kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde, TBOT ve BTÖ için SPSS istatistik paket programı kullanılarak“ilişkili örneklemler için t-testi (paired samples t-test)”ne; BDKT ve AUKT için rubrik cetveline; BKFT için içerik analizine, Bilim kurgu hikayeler için içerik analizine ve puanlama cetveline başvurulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular, bilim kurgu film izleme ve bilim kurgu hikaye yazma etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel okuryazarlık seviyelerini arttırdığını, bilimsel bilgileri kavramalarına katkı sağladığını ve bilime karşı tutumlarını olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, bilim kurgu etkinliklerinin iyi organize edilmesi durumunda var olan kavram yanılgılarının giderilebileceği ancak aksi durumlarda bir takım kavram yanılgılarının ortaya çıkabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to search for the effect of Science Fiction Movie Watching and Science Fiction Story Writing Activities on Science Teacher Candidates' Scientific Literacy, Attitudes Towards Science and Understanding of Science Concepts. In this study, the mixed method was used integrating quantitative and qualitative data collection and analysis procedures. The following questions were searched by using“experimental design”of quantitative research design and“case study”of qualitative research design: 1. Do science fiction movie watching and science fiction story writing activities have any effect on the science teacher candidates' understanding of science concepts? 2. Do science fiction movie watching and science fiction story writing activities have any effect on the science teacher candidates' scientific literacy? 3. Do science fiction movie watching and science fiction story writing activities have any effect on the science teacher candidates' attitudes towards science? The participants of the study consists of 20 science teacher candidates in a state university in İstanbul. The study took place in fall term of 2013-2014 academic year. The participants were selected according to convenience sampling model. Both qualitative and quantitative data collecting instruments were used in accordance with the mixed methods study. The quantitative data collection instruments included Basic Scientific Literacy Test (BSLT), The Scientific Attitude Inventory (TSAI), Fill in the Blanks Concept Test (FBCT), and Open-ended Concept Test (OECT) were used. The qualitative data collection instruments consisted of Science Fiction Movie Test (SFMT), Science-Fiction Stories written by participants and Discussion voice recordings. Data obtained from BSLT and TSAI were analyzed using the paired samples t-test. Data obtained from FBCT and OECT were analyzed using a rubric, data obtained from SFMT were analyzed by using content analysis. Both rubric and content analysis methods were used for analyzing Science-Fiction Stories. Findings in the research revealed that watching science fiction movies and science fiction based story writing activities increased the scientific literacy levels of science teacher candidates, contributing to the understanding of scientific concepts and influenced their attitudes towards science positively. In addition, if the science fiction events are well organized, the results showed that the misconceptions can be eliminated, but some misconceptions may also arise.