Tahmin et- gözle-açıkla stratejisine dayalı fen öğretiminin ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerine ve başarısına etkisinin araştırılması
Research of the effects of science education based on predict - observe - explain strategy on 5th grade middle school students' science process skills and success
  1. Tez No: 469640
  2. Yazar: ELİF KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TGA stratejisi, Fen Eğitimi, Bilimsel Süreç Becerileri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Değişen 4+4+4 eğitim sistemine göre ilkokul kademesinin son basamağı olan 5. Sınıf, ortaokul kademesinin ilk basamağı olmuştur. Öğrencilerin edinilmesi gereken kazanımları ilk öğrenme boyutundan ortaokul düzeyine harmanlanmıştır ve bu bakımdan hem öğretme işlemi hem de ilgili kazanımların öğrencilere benimsetilmesi zorlaşmıştır. Öğrencilerin öğretim öncesi bilgilerini, öğretim süreci sonunda arzu edilen noktaya taşımak için kavramsal değişim stratejilerinden yararlanılması gerekmektedir. Bu stratejilerin biri de Tahmin Et – Gözle – Açıkla (TGA)dir. Tahmin Et – Gözle – Açıkla(TGA) yönteminde öğrenci kendi ön bilgileriyle olası problem karşısında tahminlerde bulunur, gözlemlerine dayanarak ve tahminlerini harmanlayarak ta kendi oluşturduğu kavram bilgisini açıklar. Bu çalışmada Canlıların Dünyasını Gezelim Tanıyalım konusunun TGA tekniğine dayalı bir ders anlatımının ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına ve bilimsel süreç becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında İstanbul ili Büyükçekmece ilçesinde bulunan bir devlet okulunda 5/A ve 5/B sınıflarında okuyan 52 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada her biri 26 kişilik olup kontrol ve deney grubu olmak üzere iki küme bulunmaktadır. Araştırmanın deneysel deseni ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desendir. Araştırmanın deneysel çalışması 4 hafta olup toplam 7 haftalık bir süreci kapsamaktadır. Deney grubunda fen bilimleri dersindeki canlıların dünyasını gezelim tanıyalım konusundaki etkinlikler TGA stratejisine göre yapılırken kontrol grubunda ise programdaki dersin öğretim yöntemine göre ders anlatımı yapılmıştır. Araştırmada nicel veri toplama araçları; akademik başarı testi, bilimsel süreç beceri testi, nitel veri toplama araçları olarak ise; TGA çalışma yaprakları ve öğrenci görüş formu kullanılmıştır. Nicel veri analizinde SPSS.18 istatistik programından yararlanılmıştır. Nitel veri analizi betimsel analiz ile yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda ortaokul 5. sınıf Canlıların Dünyasını Gezelim Tanıyalım konusunun TGA tekniğine dayalı etkinliklerle anlatıldığı deney grubu lehine öğrencilerinin akademik başarısına ve bilimsel süreç becerilerine etkisinde anlamlı bir fark görülmüştür. TGA tekniğinin derste öğrenciyi güdülediği kimi zaman kaygı yüklemesine rağmen başarı getirdiği, genel olarak öğrencilerin hoşuna gittiği görülmüştür. Bu araştırmada ortaokul 5. sınıf fen bilimleri dersinde canlıların dünyasını gezelim tanıyalım adlı ünitede TGA tekniğinin olumlu katkı sağladığı görülmüştür. Diğer araştırmalarda başka fen bilimleri ünitelere katkısı da incelenebilir. TGA tekniği diğer araştırmalarda farklı disiplin ve konularda uygulanıp katkısı incelenebilir. Araştırmacılar öğrencilerin sosyal başarısına TGA etkinliğinin katkısını inceleyebilir. Tüm Fen Bilimleri müfredat etkinlikleri TGA tekniği ile zenginleştirilebilir. Yapılan çalışma göz önüne alınarak teknolojik imkânlar kullanılarak ders materyalleri görsel, videolar ile de ders ortamları çeşitlendirilebilir. Lisans bölümünden eski mezun olan öğretmenlere tahmin et- gözle-açıkla tekniği hizmet içi eğitim ile tanıtılabilir. Öğrenciler bu tekniği kullanarak ödevlerine sistematiklik kazandırabilir, karmaşa olan konuları basitleştirebilir.
Özet (Çeviri)
According to the changing 4 + 4 + 4 education system, the 5th grade, the last step of the primary school level, is the first step of the middle school level. The achievements that students need to acquire have been blended from the initial learning dimension to the secondary school level, and it has become difficult for the students to adopt both the teaching process and the related achievements. Conceptual change strategies need to be utilized to transfer the pre-teaching knowledge of the students to the desired point at the end of the teaching process. One of these strategies is Prediction - Observe - Explain (POE). Prediction-Observation-Explanation (POE) method is a suitable strategy for this. Because, in the Prediction-Observation-Explanation (POE) method, student makes predictions with its preliminary knowledge in the face of a possible problem, and then explains the conceptual information based on its own observations and by blending its predictions. In this study, it is aimed to research the effect of a lecturing of“Visit and Learn the Creatures World”based on POE technique on 5th grade middle school students' academic success and science process skills. Focus group of this research consists of 52 students studying in 5/A and 5/B classes of a state school located in Büyükçekmece district of Istanbul City during the 2014-2015 academic year. The study has two groups, control group and experiment group, consisting of 26 people each. The experimental design of the study is a pretest-posttest-semi-experimental design with control group. Experimental work of the research is 4 weeks long covering a 7-week-long period. In experiment group, activities on“Visit and Learn the Creatures World”topic of science lectures are done according to POE strategy while in control group, lecturing is done according to the teaching method of the lecture present in the program. Data collection tools used in this research are academic success test, science process skills test, POE worksheet and student interview forms. Quantitative data analysis of the study was done by using SPSS.18 statistics program. Qualitative data analysis was done by descriptive analysis. By looking at the analysis results of the research, a significant difference on behalf of experiment group is seen for the effect of a lecturing of“Visit and Learn the Creatures World”based on POE technique on 5th grade middle school students' academic success and science process skills. It has been seen that the POE technique is encouraged in the course. Sometimes it has been seen that despite the anxiety of the student, it has brought success and in general the students have enjoyed it. In this research, it was seen that the POE technique in the middle of the 5th grade science lesson recognizes the world of living things as a positive contribution. In other studies, contributions to other science departments can also be examined. POE technique can be applied in different disciplines and subjects in other researches and the contribution can be examined. Researchers can examine the contribution of POE to the social success of students. All Science education curriculum activities can be enriched with POE technique. Considering the work done, using the technological facilities, the course materials can be visualized, and the videos and the course environments can be diversified. In the undergraduate department, teachers who have graduated from the university can be introduced to in-service training by guessing-see-explain technique. Using this technique, students can gain systematicity in their homework, simplifying confusing topics. Keywor ds: poe strategy, science education, science process skills