Hediyeleşme motivasyonları üzerine bir ölçek geliştirme: Kültürel ve durumsal karşılaştırma
A development of the gift-giving motivations scale: The cultural and occasional comparisons
  1. Tez No: 469697
  2. Yazar: VOLKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hediyeleşme, Hediyeleşme Motivasyonları, Hediyeleşme Motivasyonları Ölçeği, Gift-giving, Motivations of Gift-giving, Motivations of Gift-giving Scale
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez araştırmasında hediyeleşme motivasyonları modelini temel alan hediyeleşme motivasyonları ölçeği geliştirilmiştir. Toplam 10 boyut ve 50 ifadeden oluşan hediyeleşme motivasyonları ölçeğinin güvenilirliği ve geçerliliği beş çalışma kapsamında test edilmiştir. Çalışma-1 kapsamında, altı Kuzey Amerikalı (Amerika Birleşik Devletleri) katılımcıdan ve her biri farklı kültürden olmak üzere dokuz katılımcıdan oluşan iki odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma-2'de, 150 ifadeden oluşan ifade havuzu 11 uzman araştırmacı tarafından değerlendirilmiş ve 30 ifade içerik geçerliliğine sahip olmadığı için elenmiştir. Çalışma-3'de ise 646 Kuzey Amerikalı (Amerika Birleşik Devletleri) katılımcıdan toplanan anket verisi kapsamında 120 ifadeden oluşan ifade havuzu açıklayıcı faktör analizine tabi tutulmuş ve 70 ifade bu aşamada elenmiştir. Çalışma-4 kapsamında; Hindistan'dan 238 katılımcıdan, Birleşik Krallık'tan 240 katılımcıdan ve Amerika Birleşik Devletleri'nden 280 katılımcıdan toplanan anket verisi ile hediyeleşme motivasyonları ölçeğinin kültürlerarası geçerliliği testi gerçekleştirilmiştir. Son olarak Çalışma-5'de ise dört farklı hediyeleşme anı (Noel, Anneler günü, Sevgililer günü, Doğum günü) kapsamında hediyeleşme motivasyonları ölçeğinin ölçüm eşvaryanslılığı test edilmiştir. Bu beş çalışma neticesinde, güvenilirliğe ve geçerliliğe sahip hediyeleşme motivasyonları ölçeği geliştirilmiştir. Hediyeleşme literatürüne bu tez araştırması neticesinde sağlanan teorik katkılar tartışılmış ve uygulamacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this Ph.D. dissertation, gift-giving motivations scale, which is based on the motivations of a gift-giving model, was developed. Across five studies, reliability and validity performances of the gift-giving motivations scale, which consists of 10 factors and 50 items, were tested. In Study-1, two focus group interviews were conducted with six participants from the U.S. and nine participants from eight different countries. In Study-2, the initial item pool that is consisted of 150 items were evaluated by 11 expert researchers. According to the results of Study-2, 30 items were eliminated from the initial item pool. In Study-3, exploratory factor analysis was performed with the data collected from 646 North Americans (U.S.). Exploratory factor analysis results suggested the elimination of 70 items. Study-4 examined the cross-cultural validity of the motivations of gift-giving scale with the data collected from 238 Indians, 240 British, and 280 North American participants. Study-5 checked whether the motivations of gift-giving scale has measurement invariance across four gift-giving occasions, namely, the Christmas, the Mother's day, the Valentine's day, and Birthday. Results of these five studies demonstrated that the motivations of gift-giving scale is reliable and valid. Theoretical contributions of the current dissertation is discussed and suggestions are provided for practitioners.