An ecofeminist reading on William Shakespeare's The Winter's Tale and As You Like It
William Shakespeare'in Bir Kış Masalı ve Size Nasıl Geliyorsa adlı eserlerine eko-feminist bir yaklaşım
- Tez No: 469756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. BANU AKÇEŞME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, Ekoeleştiri, Shakespeare, Doğa ve Kadın, Tiyatro, Ecofeminism, Ecocriticism, Shakespeare, Theatre, Nature and Women
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışma, William Shakespeare'in Bir Kış Masalı ve Size Nasıl Geliyorsa adlı eserlerinde ataerkil ve hiyerarşik düzenin doğaya ve kadına karşı tutumlarını Eko-feminist bakış açısıyla ele almaktadır. Ekofeminizm kavramının ortaya çıkmasından yüzyıllar öncesinde yazmasına rağmen, Shakespeare bu iki eserinde kadın ve çevre sorunlarına değinmiştir. Ekofeminizm, ekoeleştiriden farklı olarak çevresel sorunlar için erkek egemen dünya görüşünü suçlamaktadır ve çevresel sorunları kadın sorunlarından ayırmamaktadır. Başka bir ifadeyle, kadın ve doğa erkek egemen dünya görüşü tarafından sömürülmekte ve tüketilmektedir. Buna dur demek içinse ekofeminizm bütün sömürülere ve baskılara karşı durmayı amaç olarak belirlemiştir. Eserlerde, erkek egemen düşüncenin kadın ve doğa arasında bağ kurup, ikisini birlikte nasıl sömürdüğü ekofeminist bir yaklaşımla incelenmiştir. Ayrıca, eserlerde 16. yüzyıl İngiltere'sine göndermelerde bulunarak hayvan sorunlarına ve çevresel sorunlara da değinilmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışmasında, kadın ve doğanın erkek egemen görüş tarafından ötekileştirildiği ve sömürüldüğü ve İngiliz Edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Shakespeare'in bu sorunları eserlerinde nasıl yansıttığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Employing an ecofeminist perspective, the present thesis explores the attitude of the patriarchal and hierarchical social order towards women and nature in William Shakespeare's The Winter's Tale and As You Like It. Although Shakespeare wrote centuries before ecofeminism emerged as a literary criticism, he touched on the parallelism between women's and environmental issues in these two works. Ecofeminism accuses androcentric worldview of environmental problems and does not separate environmental problems from women's problems. In other words, women and nature are exploited and used up by male-centred worldview. To this end, ecofeminism has set as its goal to stop all oppression and exploitation at once. In the plays in question, it has been explored how the male-dominant worldview establishes a close connection between women and nature and oppresses and exploits the two together. In addition, animal issues and environmental problems with references to the 16th century England are also mentioned in the works. As a result, this study analyzes that woman and nature are mutually alienated and oppressed by androcentric worldview, and Shakespeare, as one of the leading figures in English Literature, reflected these problems in his works years ago.