Kamu mali yönetiminde performans denetimi: Uluslararası karşılaştırmalı bir analiz
Performance auditing in public financial administration: International comparative analysis
- Tez No: 469757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT AKBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Mali Denetim, Düzenlilik Denetim, Performans Denetimi, Auditing, Financial Auditing, Regularity Auditing, Performance Auditing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünyada son yüz yılda yaşanan ekonomik, siyasi ve toplumsal gelişmeler, denetim alanında da kendisini göstermiştir. Uzun zamanlardan beri yapılan klasik denetim türleri yani mali denetimler ve düzenlilik denetimleri artık beklentileri karşılamamaya başlamıştır. Kamu harcamalarının yasalar ve mevzuata uygunluğu yerine bu harcamaların verimli, etkin ve tutumlu olarak yapılıp yapılmadığı merak edilmeye başlanmıştır. Bu durum Performans Denetimi'nin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Tez çalışmasının amacı; performans denetimi ve diğer denetim türleri hakkında bilgiler verdikten sonra, performans denetiminin çeşitli ülkelerdeki kamu mali yönetimlerinde etkin olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendirmek ve uygulamalar karşısında karşılaşılan olumlu ve olumsuz durumları değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The economic, political and social developments of the last century in the world led to display the importance of the auditing field clearly. The traditional types of auditing have been in place for a long time, such as financial auditing and regular auditing, these types of auditing were unable to meet requirements or expectations. The question of whether public expenditures are implemented in accordance with the laws and regulations seems to have begun, and whether these expenditures are carried out efficiently, effectively and economically, all these led the performance audits to appear. The aim of this thesis is to provide sufficient information on performance auditing and other types of auditing. As well as, to show whether the performance auditing is effectively executed in public financial management in different countries, with an emphasis on the positive and negative aspects of its implementation in those countries.