Akdağmadeni mimari eserleri
Akdagmadeni architectural works
  1. Tez No: 469761
  2. Yazar: NAZİM BOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI SAĞIROĞLU ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Akdağmadeni, Kilise, Cami, Türbe, Çeşme, Zaviye, Karahisar-ı Behramşah, Akdagmadeni, Church, Mosque, Tomb, Fountain, Zawiya, Karahisar-i Behramsah
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Yozgat iline bağlı ilçe olan Akdağmadeni il merkezinin 100 km. doğusundadır. İlçe merkezi ve köylerinde yer alan mimari eserlerin detaylı olarak araştırılmadığı görülmüş olup, bu eksikliğin giderilmesi amacıyla“Akdağmadeni Mimari Eserleri”konulu bu çalışmaya karar verilmiştir. Çalışmaya arşiv ve kaynak taraması yapılarak başlanmış, sonrasında yapılan saha çalışması ile eserlerin fotoğrafları çekilmiş, mevcut olan plan çizimleri kontrol edilmiş, mevcut olmayanların ise çizimleri tarafımızca yapılmıştır. Tezin“Giriş”bölümünde tezin konusu, amacı, önemi, araştırmanın yöntemi ve konuyla ilgili kaynaklar hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Akdağmadeni ilçesinin tarihi coğrafyası ve genel tarihçesi hakkında kısa bilgi vermiştir. Üçüncü bölüm Akdağmadeni ilçe merkezi ile ilçeye bağlı köylerde bulunan beş kilise, bir cami, bir minare, bir zaviye, beş türbe, iki ticaret yapısı, iki çeşme, üç kamu yapısı ve dört sivil mimari eser örneği olmak üzere toplam 24 adet mimari eser detaylı olarak anlatılmıştır. Dördüncü bölüm,“Değerlendirme”başlığını taşımakta olup; bu bölüm tarihlendirme, mimari özellikler, malzeme teknik ve süsleme alt başlıkları altında katalog bölümünde tanıtılan 24 adet mimari eser değerlendirilmiş olup, her bir alt başlık altında mimari eserler çağdaşlarıyla ve benzer örnekleri ile de karşılaştırarak genel bir değerlendirme yapılmıştır. Tezin“Sonuç”bölümünde, yapılan çalışma neticesinde elde edilen bilgiler göz önünde bulundurularak konu özetlenmiş ve sanat tarihi açısından elde edilen sonuç vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Akdagmadeni town, which is up to the province of Yozgat, is 100 km. east of the city center. It has been seen that the architectural works in the town center and the villages have not been investigated in detail, and it was decided to do this work on“Akdagmadeni Architectural Works”in order to overcome these deficiencies. The work was started by scanning the archive and the source, and afterwards the field work was done; the photographs of the works were taken; the existing plan drawings were checked, and the drawings of the non-existing ones were made by me. In the“Introduction”section of the thesis, detailed information is given about the subject of thesis, aim, importance, method of research and related resources. In the second part, brief information about historical geography and general history of Akdagmadeni district was given. The third section consists of a total of 24 architectural works in detail, including five churches, a mosque, a minaret, a mine, five tombs, two commercial buildings, two fountains, three public buildings and four examples of civil architectural works in the town center of Akdagmadeni and near villages. The fourth chapter carries the title“Evaluation”; this section has evaluated 24 architectural works introduced in the catalog section under the titles of dated, architectural features, material techniques and ornaments. A general evaluation was made by comparing architectural works with contemporary examples and similar examples under each subheading. In the“Conclusion”section of the thesis, the subject is summarized by taking into account the information obtained from the study, and the result obtained in terms of art history is emphasized.