Irak ve Türkiye'deki muhasebe sisteminin muhasebe standartları kapsamında karşılaştırılması
Accounting system in Iraq and Turkey is covered by accounting standards
- Tez No: 469808
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ASLANTAŞ ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları, Türkiye'de Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları, Irak'ta Muhasebe Standartları, Türkiye'de Tekdüzen Muhasebe Sistemi, Irak'ta Tekdüzen Muhasebe Sistemi, International Accounting Standards, International Financial Reporting Standards, Accounting Standards in Turkey, Financial Reporting Standards in Turkey, Accounting Standards in Iraq, Uniform Accounting System
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Muhasebe uygulamaları, ekonomik ve sosyal gelişmelerle aynı doğrultuda gelişmektedir. Günümüzde bu gelişmelerden en önemlisi, dünya çapında faaliyet gösteren işletmelerdeki artıştır. Bu durum, muhasebe uygulamalarının da ülkeden ülkeye gösterdiği farklılıkların azaltılmasını gerektirmiştir. Bu nedenle oluşturulan Uluslararası Muhasebe/ Finansal Raporlama Standartları ülkeler tarafından özellikle ele alınmakta ve kullanılmaktadır. Bu doğrultuda Irak'taki muhasebe standartları da uluslararası düzeyde yaşanan yenilik ve ilerlemelerle birlikte gelişmektedir, ancak yine de bu standartların uygulanmasında diğer ülkelerdeki seviyeye ulaşılamamıştır. Bu noktadan hareketle çalışmada, Irak' ın standartlar konusunda ne aşamada olduğunu görmek; Türkiye' de ve Irak' ta ilgili kurumlar tarafından kendi dillerine çevrilmiş olan standartların karşılaştırılmasını yapmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting practices are developing in the same direction as economic and social developments. Today, the most important of these developments is the increase in businesses operating around the world. This situation requires the reduction of differences in accounting practices from country to country. The International Accounting / Financial Reporting Standards created for this reason are specifically addressed and used by countries. In this respect, the accounting standards in Iraq are developing together with the innovations and progresses that are taking place at the international level, but the implementation of these standards has not been achieved in other countries. From this point of view, see how Iraq is progressing in terms of standards; It is aimed to compare the standards translated in Turkey and in Iraq by the relevant institutions into their languages.