Türkiye'deki konaklama istatistiklerinin illere göre mekânsal analizi
Spatial analysis of accommodation statistics by province in Turkey
- Tez No: 469809
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KERVANKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Mekânsal Analiz, Konaklama, Tourism, Spatial Analysis, Accommodation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dünya'da ve Türkiye'de bugün en önemli ekonomik sektörlerden biri olarak görülen turizmde meydana gelen zamansal ve mekânsal değişim, turizme daha stratejik bakma gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Ekonomik olarak büyümenin getirdiği sorumluluklarla, birlikte beklentilerde artmaktadır. Turistik mekânlar birer çekim gücü haline geldiğinden, kişilerin beklentilerini karşılayabilmek, aynı zamanda da yeniliklere ayak uydurmak gerekmektedir. Turizm sektöründe yapılan yenilik ve düzenlemeler sadece bireylerin memnuniyetini sağlamak için değil, aynı zamanda bu alanda oluşabilecek sorunlara karşı etkin çözümler bulmamızı da faydalı olacaktır. Turizmde uygulanacak olan teknoloji ve bilgi sistemlerinin etkin kullanımı sonucunda, turizm talebinin hangi mekânda daha çok yoğunlaştığı ya da bu mekânlarda meydana gelen zamansal değişimin nasıl ve ne yönde olduğunu değerlendirmede en etkin araçlardan birisi CBS'dir. CBS aracılığı ile mekânsal alanlarda meydana gelen değişimin gözlemlenmesi ve yorumlanması turizm politikaları ve turizm planlaması uygulamaları da katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, işletme ve belediye belgeli tesislerde Türkiye'de illere göre konaklama sayılarının mekânsal dağılımı analiz edilmiştir. Veriler, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla, TUİK'ten elde edilmiştir. Bu veriler doğrultusunda CBS aracılığıyla illere göre konaklama sayılarının zamansal ve mekânsal dağılımı haritalandırılmış ve turistik talebin, mekân ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Mekânsal analiz yöntemiyle konaklama sayılarının, zamansal ve mekânsal değişimleriyle birlikte, mekânsal kümelenme ve bu kümelenmedeki değişim süreci de ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
As one of the most important economic sectors in Turkey and the world today, the temporal and spatial changes occuring in the tourism sector necessitates a more strategic investigation. High expectations are some of the responsibilities brought about by economic growth. As tourism destinations become more attractive, innovations in the sector are required to meet the expectations of people. Innovations and regulations in the tourism sector will not only provide satisfaction to the individual, but also help us find effective solutions to the problems that may arise in this area. GIS is one of the most effective means of assessing how and where tourism demand is concentrated or whether the temporal change taking place in these places is the result of effective use of technology and information systems to be implemented in tourism. Observation and interpretation of the changes taking place in the spatial areas using GIS will also contribute to tourism policy and tourism planning applications. In this study, the spatial distribution of certified business and tourism accommodation facilities according to provinces in Turkey was analyzed. The data was obtained from the Ministry of Culture and Tourism, as well as TURKSTAT. GIS was used to map the spatial and temporal distribution of the number of tourism accommodations by province. The spatial analysis methods revealed a spatial clustering and temporal changes in the distribution of the number of tourism accommodation.