Personel güçlendirmenin iş aile çatışmasına etkisi ve aşırı iş yükünün aracılık rolü: Isparta ilindeki sağlık kurumlarında bir uygulama
The effect of empowerment on work-family conflict and intermediary role of work overload: An application in healthcare institutions in Isparta
- Tez No: 469810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, İş Aile Çatışması, Aşırı İş Yükü, Sağlık Sektörü
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışma hayatı ve aile, bireyin hayatının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bireylerin iş ve aile hayatında üstlendiği roller sebebiyle talepler ve ihtiyaçlar üst üste gelebilmektedir. Bireyin hayatında aynı anda gelen taleplerden dolayı dengenin bozulması söz konusu olabilmekte ve uyumsuzluk ortaya çıkabilmektedir. İş ve aile hayatındaki rollerin arasında denge ve uyumun olması için bireyin üstlendiği görevlerini farklı algılamalarına sebep olmaktadır. Bu çatışma koşullarının oluşması durumunda aynı zamanda aşırı iş yükü algısı hem neden hem de sonuç olarak karşılaşılabilir bir durumdur. Personel güçlendirme, çalışan bireylerin kendilerini motive hissetmeleri sağlayan ve performansı artması sağlayan bir güdüleyici güç olması çalışan bireyin sadece iş hayatındaki başarısına ve performansına değil aynı derece aile hayatına da etki edip etmediğini görmek ve aşırı iş yükü algısının aracılık rolünün olup olmadığını görmek amacıyla bu çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir. İş ve aile hayatının iç içe geçtiği sektörlerden birisi, sağlık sektörüdür. Sağlık sektöründe mesai kavramının vardiyalı sistem ile çalışması, sağlık sektörünün özelliği olarak sadece iş yerinde değil evinde de işinin yansımalarını taşıması sebebiyle Isparta özel ve kamu sağlık kurumlarında 383 sağlık çalışanına bu konuyla ilgili yüz yüze bir anket uygulaması yapılmıştır. Sağlık kamu sektöründe yapılan bu çalışma sonucunda, çalışanların aşırı iş yükünün personel güçlendirme iş aile çatışmasına etkisinde aracılık rolü olmadığı tespit edilmiştir. Personel güçlendirmenin iş aile çatışmasını etkilemediği görülmüştür. Aşırı iş yükünün iş aile çatışmasını arasında ilişki olduğu ve personel güçlendirmenin sağlık çalışanlarında meslek gruplarına göre iş aile çatışmasının farklılık gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak sağlık çalışanlarının personel güçlendirmenin uygulandığını ancak iş aile çatışmasına etkisinin olmadığı ve aşırı iş yükünün aracılık üstlenmediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Work and family constitute a great part of an individual's life. Demands and needs related to the roles that individuals play in work and family life can overlap. Simultaneous demands can disturb someone's life balance and cause disharmony. It causes the individuals to perceive their tasks differently in order to balance and harmonize their roles in work and family life. In the event of the occurrence of these conflict conditions, excessive workload perception is both a cause and a consequence. Empowerment is an incentive that motivates employees and improves their performance. This study aimed to investigate whether empowerment will affect not only employees' success and performance at work but also in their family life and whether employees' perception of the work overload has an intermediary role. Health sector is one of the sectors in which business and family life is intertwined. Since the health sector uses shift system and work is reflected not only at the workplace but also at home in healthcare sector, a face-to-face survey was conducted in 383 healthcare professionals working in private and public health institutions in Isparta. As a result of this work in the public health sector, it has been found that employees' work overload does not have an intermediary role in the influence of staff empowerment on work-family conflict. It has been seen that staff empowerment does not affect work-family conflict. It has been found that there is a relationship between work overload and work-family conflict, and that work-family conflict differed according to occupational groups in health workers undergoing staff empowerment. We concluded that staff empowerment is practiced in healthcare workers but it does not influence work-family conflict and work overload does not have an intermediary role. Keyword: Empowerment, Work-Family Conflict, Work Overload, Health Sektor