Aksu Çayı havzasında taşkın risk analizi
Flood risk analysis in the Aksu River basin
  1. Tez No: 469813
  2. Yazar: EFEKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TOKGÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Havza, Alt Havza, Taşkın, ArcGIS, AHP, Basin, Sub-Basin, Flood, ArcGIS, AHP
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Aksu Çayı Havzası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu Türkiye'nin 25 hidrografik havzasından olan Antalya Havzası'nın alt havzalarından biridir. Türkiye'de havza ve alt havza bazında yapılan akademik çalışmalar çok sınırlı olup sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın öncülüğünde, Havza Koruma Eylem Planları ve Taşkın Yönetim Planları kapsamında hazırlanan raporlar ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada Aksu Çayı Alt Havzası'na coğrafi bir bakış açısıyla bütüncül yaklaşılarak havzadaki hidrografik unsurların ve bunun yanı sıra günümüzde gittikçe sayısı ve etkisi artan doğal ve sosyo-ekonomik afetlerden olan taşkınların durumu değerlendirilmiştir. Taşkının olmasında etkili olan faktörlerin (yağış, eğim, arazi kullanımı-bitki örtüsü, toprak, akarsu ağlarına yakınlık ve litoloji) kendi aralarında önem sıralaması yapılıp AHP (Analytic hierarchy process) 'te çıkan katsayılara göre sınıflandırılarak ArcGIS 10. 4 (Coğrafi Bilgi Sistemleri) ortamında haritalandırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Aksu River Basin is one of the lower basins of the Antalya Basin, which is one of the 25 hydrographic basins of Turkey determined by the Ministry of Forestry and Water Affairs. The academic studies carried out on basin and sub-basin bases in Turkey are very limited and the reports prepared within the scope of Basin Conservation Action Plans and Flood Management Plans are on the forefront with the leadership of the Ministry of Forestry and Water Affairs. In this study, the hydrographic elements in the basin and the floods that is one of the natural and socio-ecenomic disasters which nowadays increase in number and effect are evaluated by approacing holistically from a geographical point of view. Factors that are effective in the occurrence of floods ( precipitation, slope, land use-flora, soil, proximity to stream nets, lithology) are classified according to the coefficients of the AHP (Analytic hierarchy process) and they are mapped in ArcGIS 10.4 (Geographic Information Systems) environment.