Eleştirel düşünme becerilerinin kariyer uyum yeteneklerine etkisi
The effect of career adaptation skills on critical thinking disposition
- Tez No: 469821
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme Eğilimi, Kariyer Uyum Yeteneği, Critical Thinking Disposition, Career Adaptation Skill
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kariyer uyumu; bir bireyin yaptığı işin kalitesini, iş bulamamış bir bireyin iş bulmada strateji geliştirmesini, yaratıcı olmasını içeren bir kavramdır. Yeni stratejiler oluşturmak, yaratıcı olmak ve daha doğruyu aramak gibi birçok özellik eleştirel düşünme eğilimi içerisindedir. Dolayısıyla eleştirel düşünme eğilimi olan bir bireyin kariyerinde başarı göstereceği, kariyerine uyum sağlamada problem yaşamayacağı söylenebilir. Bu çalışma; eleştirel düşünme eğiliminin kariyer uyum yeteneğine etkisini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 401 lisans öğrencisi üzerinde California Eleştirel Düşünme Eğilimi ve Kariyer Uyum Yetenekleri ölçekleri uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, her iki ölçeğin bazı alt boyutları açısından, demografik değişkenleri oluşturan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca eleştirel düşünme eğiliminin; kariyer uyum yeteneğini %44 oranında açıkladığı ve standartlaştırılmayan değerlere göre öğrencilerin özellikle analitiklik boyutunda gösterecekleri bir birim artışın kariyer uyum yeteneklerinde yaklaşık 4 birim artış yaratacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Career adaptation is a concept including the quality of work, strategies of finding job and creativity. A lot of features like imroving the new strategies, being creative and seeking the true are in critical thinking disposition. So; it can said if a person have critical thinking disposition, that person will succes at his career and will not have a problem with adapting his career. This study's purpose is determine the effect of critical thinking disposition on career adaptation skills. California Critical Thinking Disposition and Career Adaptation Skills scales are implemented on 401 university students. According to results; demographic variables have a meaningful effect on some dimensions of both scales. Beside; critical thinking disposition increasing the career adaptation skill about %44 and the rise of one entity analyticalness cause rising of approximately four entitiy career adaptation skills.