Spor sponsorluğunun pazarlama iletişimi rolü; Türkiye Okçuluk Federasyonu'nun konumlandırma stratejisine yönelik bir araştırma
The role of marketing communication in sports sponsorship: A research on the positioning strategy of the Turkish Archery Federation
- Tez No: 469831
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KÜRŞAD TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, Spor Sponsorluğu, Konumlandırma Stratejileri, Okçuluk Federasyonu Pazarlama İletişimi, Sponsorship, Sports Sponsorship, Positioning Strategies, Archery Federation Marketing Communication
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sponsorluk, kuruluşlar ve markaların pazarlama ve halkla ilişkiler amaçlarını gerçekleştirmek için yoğun olarak kullandıkları bir pazarlama iletişim aracıdır. Spor sponsorluğu sponsorluk türleri arasında en geniş yeri alan sponsorluk türüdür. Spor sponsorluğu çok geniş kitlelere hitap edebilmesi nedeni ile özellikle ürünlerini ve hizmetlerini kısa zamanda bu kitlelere tanıtmak isteyen firmalarca yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; spor sponsorluğunun pazarlama iletişimdeki rolünü açıklamaya yönelik Türkiye okçuluk federasyonun konumlandırma stratejisini nitel bir araştırma ile açıklayabilmektir. Bu kapsamda Türkiye okçuluk federasyonu yönetim kurulu ve sponsor olan firma ile nitel araştırmaya yönelik görüşmeler yapılmıştır. Bu bağlamda bu araştırmanın ilk bölümünde; tez konusunun temel kavramlarını oluşturan sponsorluk, spor sponsorluğu ve pazarlama iletişimi konularına kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde Türkiye Okçuluk Federasyonu ve okçuluk sporu hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, spor sponsorluğunun pazarlama iletişimindeki rolünü açıklamaya yönelik olarak, Türkiye okçuluk federasyonun konumlandırma stratejisini, Türkiye okçuluk federasyonu yönetim kurulu ve sponsor olan firma ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bilgilere dayanarak,“MAXQDA”nitel araştırma modeline bağlı olarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye Okçuluk Federasyonu'nun yok denecek kadar az sponsorluk gelirleri olduğu, ana sponsor firmanın Federasyona nakdi katkısının olmadığı, sponsor firmanın Federasyona sadece malzeme alımında uygun koşullar sağladığı, ana sponsor olan firmanın kendilerini tanıtma ve satışlarını arttırma anlamında katkı sağladıkları sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sponsorship is a marketing communication stool that organizations and trademarks use in tensively to achieve their marketing and public relations goals. Sports sponsorship is the type of sponsorship that takes the largest place among sponsorship types. Sports sponsorship is made by companies that want to promote their products and sevices in a very short time with the reason that they can address very large masses. The aim of this study is to explain the positioning strategy of the Turkish Archery Federation with qualitative research in order to explain the role of sports sponsorship in marketing communication. In this context, negotiations were held with the management board of the Turkish Federation and the sponsor company for qualitative research. In the first part of this research, the topics of sponsorship, sports sponsorship and marketing communication which on stitute the basic concepts of thesis topic are briefly mentioned. In these condpart, some information was given about Turkish Archery Federation and archery sport.In the third part, the positioning strategy of the Turkish Archery Federation was interpreted in accordance with the qualitative research model“MAXQDA”, based on the information obtained as a result of face-to-face interviews with the management board of the Turkish Archery Federation and the sponsoring company, in order to explain the role of sports sponsorship in marketing communication. As a result of the research, it was concluded that the Turkish Archery Federation has little sponsorship income, the main sponsor company does not contribute cash to the Federation, the sponsor company provides only favourable conditions for the material procurement, and the main sponsor company contributes to promoting themselves and increasing their sales.