The innovative characterization of mythological beasts in J. R. R. Tolkien's The Hobbit and The Lord of The Rings
J. R. R. Tolkien'ın Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi romanlarındaki mitolojik yaratıkların yenilikçi karakterizasyonu
  1. Tez No: 469837
  2. Yazar: HASSAN QANOOD JABIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE OKUROĞLU ÖZÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptasyon, Mitoloji, Tolkien, Canavarlar, karakterizasyon, Orta Dünya, Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Adapation, Mythology, Tolkien, Beasts, characterization, Middleearth
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez; J. R. R. Tolkien'ın“Hobbit”ve“Yüzüklerin Efendisi”Romanlarındaki Mitolojik Yaratıkların Yenilikçi Karakterizasyonu. Çalışma, bu canavarların kökenini ele almaktadır, zira bahsi geçen canavarlar antik dönemlerden günümüze ulaşan çeşitli mitolojiler ve halk anlatılarında yer alan ögelerdir. Çalışma, Tolkien'in birçok canavarı kendi dokunuşuyla romanlarında nasıl uyarladığını ve 'Tolkien Mitolojisi' veya 'legendarium' olarak anılan kavramın nasıl doğduğunu ortaya koymaktadır. Fantastik roman türündeki Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi adlı eserlerinde Tolkien, oldukça tartışılan bir projeyi hayata geçirmiştir; yani İngiltere'ye kendi mitolojisini bahşetmiştir. 'Mythopoeia' adını verdiği mit yaratma tekniğini planını uygulamak için bir araç olarak kullanan Tolkien, kariyeri aracılığıyla aşina olduğu, farklı milletlerin mitolojilerini, ihtiyaç duyduğu mitolojik unsurları elde etmek adına incelemiş ve bunlardan istifade etmiştir. Kendisine ilham veren diğer mitolojik unsurların yanı sıra, Tolkien mitlerdeki canavarları da kendi eserlerinde uyarlamıştır. Bu uyarlama esnasında ise, canavarların karakterlerini kendi perspektif ve imgelemine göre tutarlı olacak biçimde değiştirmiştir. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, çalışmaya giriş niteliğindedir. İkinci bölüm, 'uyarlama'yı bir kuram olarak ortaya koyarken, üçüncü bölüm ise Tolkien'in yaşamı, mitoloji, adaptasyon veya uyarlama, ve yüksek fantastik edebiyat alt türünü ele almaktadır. Dördüncü bölümde, 'canavar' kelimesinin tanımı, edebi anlamıyla birlikte sunulmaktadır, ayrıca Hobbit'teki canavarların karakterizasyonu incelenmektedir. Beşinci bölümde ise, Yüzüklerin Efendisi'ndeki canavarlar incelenerek, orijinleriyle karşılaştırılmaktadır. Her canavar, geleneksel karakterizasyon ölçütlerinin yenilikçi ölçütleriyle karşılaştırılarak ayrı ayrı ele alınmaktadır. Son bölüm ise çalışmanın bulgularını özetlemektedir. Bu tez; canavarların antik dönem ve orta çağ mitolojilerindeki kökenlerinden yola çıkarak, Tolkien'in Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi adlı romanlarındaki karakterizasyonunu incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Ihis dissertation analyzes the characterization of the beasts in Tolkien's The Hobbit and The Lord of The Rings. It probes the origins of these beasts as they are materials of certain mythologies and folklores from ancient times. It manifests how Tolkien adapts many beasts in his novels adding his own colourings and creates“Tolkien Mythology”or“the legendarium”. In his high epic fantasy novels The Hobbit and The Lord of The Rings, Tolkien achieves a highly controversial project, which is granting England its own mythology. Using mythopoeia as a means to achieve his plan, he searches and makes use of the old mythologies from different nations, with which he was familiar due to his career, to provide himself with mythopoetic substances he is in need of. Among the other mythological elements that Tolkien is inspired by, he adapts mythical beasts. Yet, he amends their characterization to what is compatible with his own perspective and imagination. The study consists of six chapters. The first chapter is the introductory part to the study. The second chapter presents“adaptation”as a theory and the third chapter deals with Tolkien's life, mythology, adaptation and high fantasy. In the fourth chapter a definition for the word 'beast' is provided with its literary meaning, and it also analyzes the beasts' characterization in The Hobbit. The following chapter traces the beasts of The Lord of The Rings and compares them with their genesis. Each beast is discussed separately by applying the scale of traditional characterization versus the innovative one. The last chapter sums up the findings of the study. This dissertation studies the 'beasts' and how they are characterized in Tolkien's two novels The Hobbit and The Lord of The Rings by tracing the genesis of those beasts across ancient and mediaeval mythologies.