The represenation of the American Nation in selected American novels (17th – 20th century)
Seçili Amerikan romanlarında Amerikan Ulusu'nun temsili (17. - 20. yüzyıllar)
  1. Tez No: 469838
  2. Yazar: ALI HADI MULLA AL-ADİLEE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BATURA MEMMADOVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus, Amerikan Ulusu, Ulusal Kimlik, Eritme Potası, Amerikan Rüyası, İkinci Dünya Savaşı, Nation, American Nation, National Identity, Melting-pot, American Dream, World War II
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
“Ulus”ve“ulusal kimlik”çağdaş kültürel ve söylemsel uygulamalarda merkez haline gelmiş birbiriyle bağlantılı iki fenomendir. Ulus sürekli değişen sosyal bir varlık olarak ele alınabilmektedir. Bireyin ulusal kimliği bir çok açıdan ulusun oluşumuyla bağlantılıdır. Ulus ve ulusal kimliğin oluşumu daha büyük bir grubun parçası olabilmek için bireysel bir ihtiyaç olarak da görülebilmektedir. Ancak, daha büyük gruplar yoluyla bireylerin tanılanmasında kesin bir anlayışa sahip olmak mümkün değildir. Tez Polonya doğumlu Amerikan yazar Jerzy Kosinski'nin (1933- 1991) yedi seçilmiş romanınını ve 1970'lerdeki Amerikan ulusunun temsilini ele almaktadır. Gerçekte bireysel kimlik ekonomik, kültürel, coğrafi ve sosyal gerçekliklerle bağlantılıdır. Romanın doğayla ve gerçeklikle iç içe olma durumuna binaen, bir ulusun oluşumunu anlayabilmek için romanlar mihenk taşı görevi üstlenmektedirler. Jerzy Kosinski'nin Amerika'daki kendine has göçmen, etnik ve politik farkındalığa sahip bir yazar olma durumuyla kendisini kayda değer kılmaktadır. Önsöz niteliğinde olan birinci bölümden sonra,“Ulusun Teorileri”başlığı altındaki ikinci bölüm“ulus”kavramıyla alakalı çeşitli teorileri tartışmaktadır. Buradaki amaç, ulus kavramına diyakronik bir bakış açısı getirmektir. Bu bölüm Amerikan ulusunun ilk oluşmaya başlamasından bu yana ulus ve ulusal kimliğin oluşumunu incelemektedir. Bireylerin ulus aracılığıyla tanılanması bu bölümün sorunlarından biridir. Mevcut bölüm, Ernest Renan gibi ilk düşünürlerden Anthony D. Smith, Eric Hobsbawm ve Benedict Anderson gibi çağdaş düşünürlerin ulus üzerine görüşlerini de tartışmaktadır.“Amerikan Ulusunun Oluşumu”başlıklı üçüncü bölüm, popüler bir kavram olan Amerikan ulusu sorununa değinmekle birlikte, bu popüler söylemin sayılı popüler kültür eser örneklemelerindeki karşılaştırma sorunlarından da bahsetmektedir. Mevcut sorunlar uzun vadeli tarihi bir bakış açısı ve sınırlı bir süre içerisinde spesifik bakış açılarıyla ele alınmaktadır. 1970'lerde Amerikan ulusunun kavramsallaştırılmasındaki karakteristik özelliklerinin de var olduğu gözlenmektedir. Üçüncü bölüm göçmenlerin Amerikan topraklarına ilgilerinin sebeplerini ve bu göçmenlerin mevcut uluslar içerisindeki sosyal ve kültürel dengeleri nasıl değiştirdiklerini açıklamaktadır. Yine,“Eritme Potası”ve“Amerikan Rüyası”gibi kavramlar detaylı bir şekilde tartışılacaktır.“Amerikanın Bin Yüzü: Kurgu Dünyasında ki Ulus”başlıklı dördüncü bölüm, Amerikanın en eski dönemlerden günümüz kurgusuna kadarki betimlemesinin izlerini sürmektedir. Bu bölümün amacı Amerikan ulusunun, Amerikan kurgusu tarihiyle olan ilişkisini detaylandırmaktır.“Roman yazan ulus”fikri bu bölümde detaylı bir şekilde ele alınacaktır. The Scarlett Letter ve Moby Dick gibi tarihi önem arz eden bazı romanlar belirli dönemlerin temsili örnekleri olarak ele alınmaktadır. Sınır ve akıncı yaşam, ve püritanizm gibi geleneksel temalar ulusun ilk yıllarındaki Amerikan yaşam tarzı ideolojisinin temsilcileri olarak algılanırdı. Bölümün ikinci kısmı ikinci dünya savaşı sonrası roman yazarlarının tematik ve biçimsel özelliklerini ele almaktadır.“Jerzy Kosinski ve Amerika”başlıklı beşinci bölüm Jerzy Kosinski'nin kurgusu üzerine yoğunlaşmakta ve zamanının gerçek tarihçisi yerine koymaktadır. Cockpit, The Devil Tree, Being There, Blind Date ve Pinball gibi romanlar ulusa bu bakış açılarıyla görüntülenmektedir. Her romanın yaklaşımı diğerinden farklıdır. Cockpit'te polis kuvvetleri baskıcı bir devlet aracı olarak ele alınmaktadır. Being There televizyona çıkan herkesin Amerika Birleşik Devlet'i için en iyisi olacağına inanan televizyon izleyici kitlesi ile alay etmektedir. Pinball ise Amerika'daki çeşitli ırksal ilişkilerin dışavurumunu detaylı bir şekilde incelemektedir. Mevcut bölüm Amerikan Rüyası, Eritme Potası, Yurttaşlık Hakları Hareketleri ve Vietnam Savaşı gibi Amerikan sosyal oluşumlarını destekleyici yazan ve eleştirel yazan Kosinski'nin romanlarını ele almaktadır. Bölüm geçmişin kayıpları ve kazanımlarının hiç bir anlam taşımadığı, bireyselci ulus olan Amerika anlayışının romanlardaki yerlerine bakmaya çalışacaktır. Jerzy'nin ulus yaklaşımında açık bir anlayışa sahip olabilmek için, son bölüm Kosinski'yi Ernest Hemingway (1899-1961) ve Joseph Heller ile karşılaştıracaktır. Sonuç bölümü, yazarın Amerikan gerçeğini, gerçekleri idealleştirmeden ve deformasyona uğratmadan dürüst bir şekilde yansıtabilmesini göstermektedir. Bununla birlikte sonuç bölümünde son olarak Kosinski'nin romanlarında ileriye yönelik çalışma konularının önermeleride yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
“Nation”and“national identity”are two related phenomena which have become central to contemporary cultural discursive practices. Nation can be considered as a constantly changing social entity. The national identity of an individual is in many ways interrelated to the construction of nation. The construction of a nation and national identity can also be seen as an individual necessity to become a part of a larger group. However, it is not possible to have an absolute understanding of the individual's identification with any larger group, in other words, with the nation. The study deals with the seven selective novels by the Polish born American writer Jerzy Kosinski (1933- 1991) and the representation taken of the American nation in the 1970s. Individual identity is, in fact, related to economic, cultural, geographic and social realities. It great importance to understand the construction of a nation in novels because of the“all inclusive”nature of the novel form. Jerzy Kosinski's peculiar status in the United States as an immigrant, ethnic and politically conscious novelist makes him an interesting case in point. After the introductory first chapter, the second chapter“Theories of nation”discusses various theories regarding the concept of“nation”. The attempt here is to give a diachronic account of the concept of nation. Since it is in Europe the American nation was formed for the first time, the chapter analyses the construction of nationality and national identity as they are formed there. The question of an individual's identification with the nation is also part of the concern of this chapter. The chapter above discusses the ideas of early thinkers like Ernest Renan as well as contemporary thinkers like Anthony D. Smith, Eric Hobsbawm, and Benedict Anderson on the nation. The third chapter“Construction of the American Nation”addresses the problem of analyzing the popular concept of American nationality and the difficulty of comparing the popular discourse with a number of writings and a few instances form the popular culture. This issue is looked at from a long term historical perspective as well as a temporally specific perspective. It is observed that there is a characteristic feature in the conceptualization of the American nation in the 1970s. The third chapter explains the reasons why immigrants are attracted towards the American land and how those immigrants have changed the social and cultural equations in the nation. The concepts like“Melting-Pot”and the“American Dream”are discussed in detailed. The fourth chapter“Thousand Faces of America: The Nation in Fiction”traces the depiction of America in fiction from the earliest periods to the present. The aim of this chapter is to map out the history of the American nation in relation to the history of American fiction.“Nation writing the novel”is an idea which is discussed in detail here. Some of the historically important novels like The Scarlet Letter and Moby Dick have been taken as representative examples of particular times. The traditional themes like pioneering, frontier life, and Puritanism are perceived as representative ideologies of the American way of life during the initial years of the nation. The second part of the chapter is concerned with the thematic and formal characteristics of the post-World War II novelists. The fifth chapter titled“Jerzy Kosinski and America”concentrate on the fiction of Jerzy Kosinski and places him as a true chronicler of his times. Novels like Cockpit, The Devil Tree, Being There, Blind Date and Pinball are viewed from the angle of their approach to the nation. The approach of each novel is different from the others. In Cockpit, the police force is resented as a repressive state apparatus. The Devil Tree and Blind Date are testimonials of corporate lives. Being There mocks the television watching public who believes that whoever“comes well on TV”is a good for the post of the President of the United States. Pinball is perceived as a novel, which goes deep into various manifestations of racial relationships in America. The chapter analyses Kosinski's novels for and against such American social constructs and events like the American Dream, Melting-Pot, Civil Rights movements and the Vietnam War. The chapter also tries to observe the concept of nation in his novels and finds that America is an individualistic nation wherein the sacrifices and the glory of the past have no value. In order to arrive at a clear understanding of Jerzy Kosinski's approach to the nation, the last chapter compares Kosinski with the novelist from his previous generation Ernest Hemingway (1899-1961) and a contemporary novelist Joseph Heller. The conclusion, draws on the writer's integrity in the depiction and reflection of the American reality without idealization and distortion of the facts, and suggests areas for further research in Kosinski's novels.