Girişimci üniversite üzerine Batı Akdeniz bölgesi üniversitelerinde bir tutum araştırması
An attitude research on the entrepreneurial university at the Western Mediterranean region universities
  1. Tez No: 469839
  2. Yazar: BURCU ALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI, PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimci Üniversite, Girişimci Üniversite Modelleri, Girişimci Üniversite Eleştirileri, Girişimci Üniversite Tutumları, Entrepreneur University, Entrepreneur University Models, Entrepreneur University Critics, Entrepreneurial University Attitudes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu tez çalışmasında,“Girişimci Üniversite”kavramı ve modelleri, üniversitelerin tarihinden başlayarak ele alınmıştır. Dünyada uygulanan farklı girişimci üniversite modelleri, yerli ve yabancı literatür taranarak bulunmuş, araştırma kısmında, özellikle girişimci üniversiteye ve bu modellere yönelik sorular sorularak, tutum elde edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kısmı iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, üniversitelerin girişimci üniversite uygulamaları noktasında tetikleyici, karar verici ve ivme kazandırıcı konumunda bulunan üniversitelerin üst yönetim kademeleri ile görüşülmüştür. Bir rektör, üç rektör yardımcısı ve dört dekan olmak üzere toplamda sekiz kişi ile gerçekleştirilen araştırmanın ilk kısmında, hat yöneticilere literatürde yer alan girişimci üniversite, girişimci üniversite modelleri ve girişimci üniversite eleştirilerine ilişkin açık ve kapalı uçlu sorular yöneltilmiştir. Buradan çıkan sonuçlar ve yapılan literatür taraması doğrultusunda, 56 soruluk bir ölçek geliştirilerek, Akdeniz Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenlerine uygulanmıştır ve tutum ölçülmeye çalışılmıştır. Toplamda 393 akademisyene anket uygulanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünü oluşturan bu uygulamanın sonuçlarının elde edilebilmesi için, frekans analizleri ve non-parametrik testler yapılmıştır. Sonuç olarak, araştırmanın hem ilk hem de ikinci kısmında, birbirini destekleyici görüşler ortaya çıkmış, genel tutum olarak girişimci üniversitenin olması gerektiği sonucunda birleşilmiştir. Girişimci üniversite uygulamalarını başlatıcı konumda bulunan hat yöneticilerin ve uygulayıcı konumda bulunan temel insan kaynağı olan akademisyenlerin görüşleri alınmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the concept and models of“Entrepreneur University”are discussed starting from the history of universities. Different entrepreneurial university models applied in the world were found by searching local and foreign literature, also in the research part, especially the entrepreneur university and the questions about these models were asked to try to get the attitude. The research section consists of two parts. In the first part, the upper management levels of the universities, which are the initiators, decision makers and accelerators of the entrepreneurial universities. These are a rector, three vice-rectors and four deans. Senior managers were answered open ended and closed ended questions about entrepreneurial universities, entrepreneurial university models and entrepreneurial university criticisms in the literature. The results from this and the literature survey, a scale of 56 questions was developed. Akdeniz University, Mehmet Akif Ersoy University and Süleyman Demirel University academicians answered this survey's questions. Totally, 393 academicians answered the survey's questions. The results were tested with frequency and nonparametric tests. As a result, in both the first and second part of the study, has gained similar results; universities should be the entrepreneurial university. Senior managers and academicians who were in important position for entrepreneurial universities, getting and commenting their ideas.