Hastane yöneticilerinde kişisel değerlerin yönetici becerileri ile ilişkisi
Relation of managerial skills to personal values in hospital managers
- Tez No: 469887
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değer, Kişisel Değerler, Yönetici, Hastane Yöneticileri, Yönetici Becerileri, Value, Personal Values, Manager, Hospital Managers, Managerial Skills
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bireyin sahip olduğu kişisel değerler onların davranışlarına ve tutumlarına yön veren ilkelerdir. Hastane yöneticileri de bir birey olarak, çalıştıkları konum itibari ile insanlık için çok önemli olan sağlık hizmetlerinin verildiği hastanelerin işleyişi hakkında önemli kararlar vermektedirler. Hastane yöneticileri, hastaneyi yönetebilmek için bazı becerilerini kullanırlar. Bu becerilerini kullanırken de bireyin öz kararları etkili olmaktadır. Hastane yöneticilerinin kendi kişisel değerlerini bilmesi, yönetici becerilerini geliştirebilmelerini ve bu sayede performanslarını arttırabilmeleri adına önemlidir. Bu çalışmada kişisel değerler ile yönetici becerileri arasındaki ilişkinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu hedefe ilişkin veri toplama aracı olarak Divleli (2014), tarafından Türkçeye çevrilip, birleştirilip ve geliştirilen Yönetici Becerileri Ölçeği ile Oliver (1985), tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından Türkçeye çevrilen Kişisel Değer Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Antalya il sınırları içerisinde faaliyet gösteren 13 hastanenin yöneticileri oluşturmaktadır. Bu araştırma için bu hastanelerden izin alınmış ve toplam 152 hastane yöneticisine (alt (idari birim şefleri), orta (müdür ve müdür yardımcıları) ve üst kademe (başhekim, başhekim yardımcısı ve hastane müdürü)) ulaşılmıştır. Araştırmada kişisel değer boyutlarının bazılarının hastane yöneticilerinin yönetici becerileri ile arasında pozitif yönde bir ilişki varken; bazılarının ise yönetici becerileri ile arasında negatif yönde bir ilişkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kişisel değerlerin birbiriyle ilişkisinde pozitif ve negatif yönlü ilişkiler olduğu bulunurken, yönetici becerilerinin kendi aralarındaki ilişkilerinde ise pozitif yönde ilişkiler olduğu bulunmuştur. Ayrıca yönetici becerileri ve kişisel değer boyutları demografik değişkenlere göre karşılaştırılmış ve bazı değişkenlerde farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Personal values, that an individual possesses, are principles that guide their behaviours and attitudes. Hospital managers, as an individual, make important decisions about the functioning of hospitals where health services are very important for humanity. Hospital managers use some skills to manage the hospital. The decisions of the individual is effective when using these skills. It is important for hospital managers to know their own personal values so that they can develop managerial skills and improve their performance on this. In this study, it was aimed to investigate the relationship between personal values and managerial skills. As a data collection tool for this goal The Managerial Skills Scale, which was translated, combined and developed into Turkish, by Divleli (2014), and, Personal Value Scale, which was develop by Oliver (1985) and translated to Turkish by researcher were used. The universe of the research is composed of the administrators of 13 hospitals operating in the provincial borders of Antalya. For this research, the permission was obtained from all the hospitals and a total of 152 hospital administrators (subordinate (administrative unit chiefs), middle (director and director assistants) and senior (chief physician, chief physician and hospital director)), contacted. Research has found that some of the personal value dimensions have a positive relationship with the hospital managers' managerial skills; while some of them have a negative relationship with their managerial skills. Positive correlations were found among managerial skills while both positive and negative relationship were found when comparing different personal values. In addition, managerial skills and personal values were compared according to demographic variables and differences were found in some variables.