Yerel yönetimden yerel yönetişime kent konseyleri: Antalya örneği
Local governance from local government the city council: Antalya sample
  1. Tez No: 469892
  2. Yazar: ZEYNEP ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER NEGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Yerel Yönetimler, Yerel Yönetişim, Kent Konseyi, Yerel Katılım, Governance, Local Governments, Local Governance, City Council, Local Participation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Toplumsal yapının vazgeçilmez öğelerinden biri olan yönetim kavramı, son yıllardaki yenilenme ve değişim serüveninden payını almış, tek taraflı yönetme anlayıĢı terk edilmiştir. Klasik anlayışın yerine yeni yaklaĢımlar ve kavramlar, yönetim literatüründe yer almaya başlamıştır. Bunlar arasında, yönetişim kavramı da bulunmaktadır. Halk katılımına ve işbirliğine dayanan yönetişim kavramı, 2000‟li yıllardan itibaren önem kazanarak birçok yapıyı etkilemiştir. Kent kültürü ve kentli kimliği için iĢbirliği felsefesine dayanan kent konseyleri, yönetişimden çok etkilenen yapılardandır. Hatta yönetiĢim, kent konseylerini ortaya çıkaran yaklaşımlardandır. Bu çalışmada, geçmişten bugüne değiĢen yönetim anlayışı incelenerek, yerel yönetişimde kent konseylerinin rolü ve etkinliği incelenmiĢtir. Çalışma kapsamında, Antalya Kent Konseyinin katılım ve yönetişim açısından halkın gözündeki yeri ve halkın farkındalığı ele alınmıştır. Çalışmada, Antalya Kent Konseyinin kendisini yeterince tanıtamadığı, katılımcılara göre kent konseyinin yerel katılım için yeterli görülmediği ancak kent için faydalı olduğu/olacağı inancı gibi sonuçlar öne çıkmaktadır. Teorik de kent konseyi, yerel katılım için bir mekanizma olarak görülse de; pratikte katılım ya da görev alma boyutunda ciddi bir yetersizlikle karşılaşılmıştır. Kent konseyinin, kent için önemsendiği ama farkındalığın ötesinde faaliyetlerinin bilinirliği ve bu yapı içinde yer alma konusunda eksikliklerin olduğu edinilen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
The concept of management, one of the indispensable elements of social construction, has taken its share from the renewal and change adventure in recent years and the one-sided management approach has been abandoned. Instead of classical understanding, new approaches and concepts have begun to take place in the management literature. These include the concept of governance. The concept of governance based on public participation and cooperation has gained importance since the year 2000 and has influenced many things. City Councils, based on the philosophy of cooperation for urban culture and urban identity, are structures that are heavily influenced by governance. Governance is the approach that uncovered City Councils. In this study, the role of City Councils in local governance and its effectiveness are examined by examining the changing understanding of management from the past to the present. Within the scope of the study, the location of the City Council in terms of participation and governance and the public awareness were discussed. In the study, results such as the Antalya City Council did‟nt adequately advertise itself, the participants believed that the city council was not sufficient for local participation but would be useful for the city. Theoretically, the City Council is seen as a mechanism for local participation; There has been a serious inadequacy in practice in terms of participation or occupation. Findings that the City Council regarded as important for the city, but beyond its awareness, are the findings of its awareness and lack of participation in this structure.