Yerel yönetişimde kent konseylerinin belediyelerin karar alma süreçlerine etkisi: Antalya, Afyonkarahisar ve Burdur örneği
The influence of city councils on municipalities? decision-making process in local governance: A case study of Antalya, Afyonkarahisar and Burdur
  1. Tez No: 321848
  2. Yazar: MUSTAFA LAMBA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UYSAL KERMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Yerel Yönetişim, Yerel Yönetim, Yerinden Yönetim, Kent Konseyi, Belediye Meclisi, Karar Alma Süreci, Governance, Local Governance, Local Government, Decentralization, City Council, Municipality Council, Decision-Making Process
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu çalışmada, yerel yönetişim ve belediyelerde karar alma sürecinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle belediyelerde yönetime katılım mekanizmaları ile yerel halkın bu mekanizmalara katılım seviyesi araştırılmıştır. Daha sonra belediyelerde karar alma sürecinin en kritik aşamaları olan, gündem belirleme ve kararların alınması aşamalarında kimlerin yer aldığı ve bu süreçte ne kadar etkili oldukları belirlenmeye çalışılmıştır.Bu kapsamda Antalya (büyük ölçekli), Afyonkarahisar (orta ölçekli) ve Burdur (küçük ölçekli) illerinin belediye meclisleri ile kent konseyleri çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada yöntem olarak saha araştırması, veri toplama aracı olarak ise anket tekniğinden yararlanılmıştır. Ayrıca kent konseyi kararlarının belediye meclislerinde kabul edilme düzeylerini belirleyebilmek için kent konseyi kararları üzerinden içerik analizi de yapılmıştır.Anket çalışması ve içerik analizleri sonucunda, yerel yönetişimle ilgili düzenlemelerin belediyelerde hayata geçirildiği ve katılım yollarını arttırdığı görülmüştür. Ayrıca halkın belediyelerde karar alma sürecine, stratejik plan, ihtisas komisyonları, gönüllü katılım ve kent konseyleri aracılığıyla katılmalarında herhangi bir sorun yaşanmadığı ve katılım düzeyinin de yüksek olduğu tespit edilmiştir. Belediye meclislerinin karar alma sürecinde, sivil toplum kuruluşlarının ve kent konseylerinin görüşlerine yer verildiği ve kararların bu görüşler doğrultusunda alındığı ifade edilmiştir. Belediye meclislerinde gündem belirleme aşamasında kent konseylerinin etkili oldukları, özellikle kent konseylerinden belediye meclislerine gönderilen kararların tamamına yakınının belediye meclisi gündemine alınarak görüşüldüğü ve kabul edildiği gözlenmiştir.Çalışmada kent konseylerinin belediye meclisi kararları üzerinde de etkili olduğu görülmüştür. Belediye meclisleri tarafından alınmış olan bazı kararların kent konseyini talebi üzerine geri çekilebildiği ya da değiştirildiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to study local governance and the decision-making process in the municipalities. For this purpose, first of all, participation mechanisms in management activities of municipalities and participation level of local people in the mechanisms are studied. Later, it is aimed to determine who take part in agenda-setting and decision-making processes which are the most critical phases of decision-making process in the municipalities and at what level they are effective in this process.In this context, the Municipal Councils and City Council of Antalya (metropolitan city), Afyonkarahisar (medium scale city) and Burdur (small scale city) are included in this study. Field research and public survey technique are used as research method and as a data collection means respectively. Content analysis is also conducted with respect to the city councils? decisions in order to determine their approval rate in municipality councils.As a result of analyses of the public surveys and the content analyses, it has been observed that the arrangements related to local governance are materialized in municipalities and have increased the participation paths. In addition, it has been determined that there is no problem for people to participate in decision-making and strategic planning processes through Expertise Commissions, City Councils and by voluntary participation, and also the participation rates have been high. It has been stated that the opinions of Non-Governmental Organizations and City Councils are included in decision-making processes in the municipal councils, and the decisions are taken with respect to those opinions. It has been observed that the city councils are effective in agenda setting, and almost all the decisions which were sent by the city councils to the municipality councils have been discussed and approved in the municipality councils.It has been also observed that the City Councils are decisive in the final decision of municipalities. Furthermore, it has been found that some decisions which were taken by municipality councils are subject to modification and withdrawal by a request from city councils.