Müzakereci demokrasi uygulaması olarak Kent Konseyleri: Antalya örneği
City Councils as a deliberative democracy practice: The case of Antalya
- Tez No: 741307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Müzakereci Demokrasi, Kent Konseyleri, Katılım, Yerel Yönetimler, Democracy, Deliberative Democracy, City Councils, Participiation, Local Administrations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Demokrasinin temel yapı taşlarından birisi katılımdır. Siyasal ve yönetsel katılımın temel aktörlerinden birisi olarak değerlendirilen kent konseylerinin toplumun farklı kesimlerinin yönetimde aktif olarak yer alabileceği mekanizma olarak işlev görmesi hedeflenmiştir. Müzakereci demokrasi anlayışının uygulamaya konulmasında bir labarotuvar işlevi görmesi beklenen kent konseylerine, yerel demokrasinin ve yönetişimin sağlanması, kentlilik bilincinin geliştirilmesi, katılımcı yönetim anlayışının hayata geçirilmesi gibi önemli görevler yüklenmiştir. Türkiye'de Kent Konseylerinin belirtilen görevlerine karşın ne ölçüde işlevsel olabildiği sorunsalından yola çıkılarak hazırlanan çalışmanın temel amacı Antalya Kent Konseyi örneği üzerinden hareketle kent konseylerinin işlev ve faaliyet alanlarının değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan çalışma kapsamında, müzakereci demokrasi ile ilgili kavramsal çerçeve irdelenmiş, Türkiye'de kent konseylerinin yasal ve kurumsal alt yapısı ele alınmıştır. Son olarak, Antalya Kent Konseyi örneği üzerinden hareketle, Kent Konseyleri müzakereci demokrasi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Buradan hareketle hazırlanan çalışmada betimleyici analiz yönteminden ve nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden faydalanılmıştır. Kent konseylerinin etkinlik kazanması oranında, demokrasinin tesis edileceği ve müzakereci demokrasi anlayışının yaygınlık kazanacağı; buna karşılık yönetimin tek taraflı ve buyurgan kararlarının azalacağı çalışmanın temel iddiasıdır. Ayrıca Kent Konseylerinin, oy vermekle sınırlı pasif vatandaşların, yaşadıkları kentin sorunları hakkında çözüm önerileri getirebilecekleri aktif vatandaşa dönüşümüne katkı sağlayacağı iddiası ortaya konulabilir.
Özet (Çeviri)
One of the basic building blocks of democracy is participation. The city councils, which are considered as one of the main actors of political and administrative participation, are aimed to function as a mechanism where different segments of the society can take an active part in the administration. The city councils, which are expected to function as a laboratory for the implementation of the deliberative democracy approach, have been given important tasks such as ensuring local democracy and governance, developing the awareness of urbanity, and putting the participatory management approach into practice. The main purpose of the study, which was prepared based on the problem of how functional the City Councils in Turkey could be despite their stated duties, is to evaluate the functions and fields of activity of the city councils, based on the example of the Antalya City Council. Within the scope of the study prepared for this purpose, the conceptual framework related to deliberative democracy has been examined, and the legal and institutional infrastructure of city councils in Turkey has been discussed. Finally, based on the example of Antalya City Council, City Councils were evaluated within the framework of deliberative democracy. From this point of view, in the study prepared, descriptive analysis method and semi-structured interview technique, which is one of the qualitative research methods, were used. As the city councils gain effectiveness, democracy will be established and deliberative democracy understanding will become widespread; On the other hand, it is the main claim of the study that the unilateral and authoritarian decisions of the administration will decrease. In addition, it can be asserted that the City Councils will contribute to the transformation of passive citizens limited to voting into active citizens who can offer solutions to the problems of the city they live in.