Dışa açıklık ve ekonomik büyüme: Etiyopya örneği
Trade openness and economic growth: The case of Ethiopia
- Tez No: 469928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN UÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dışa Açıklık, Ekonomik Büyüme, Zaman Seri Analizi, Etiyopya
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Etiyopya'nın ekonomisi üzerine dışa açıklık ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Literatürde iki değişken arasındaki ilişkinin sonucu ile ilgili farklı çalışmalar bulunmaktadır. Araştırmada, sonuçların büyük bir kısmı olumlu bir ilişkiyi desteklemesine rağmen, olumsuz ilişkinin olduğunu ya da hiçbir ilişkinin olmadığını bulan çalışmalar da bulunmaktadır. Bu araştırma, 1981 ve 2015 yılları arasındaki yıllık veriler kullanılarak yapılmıştır. Değişkenlerin durağanlığı, ADF testi kullanılarak test edilmiş ve birinci farkta durağan olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan, değişkenler arasındaki eş bütünleşme, Johansen eş bütünleşme testi kullanılarak test edilmiştir. Son olarak, kısa ve uzun vadeli ilişkileri tespit etmek için VECM kullanılırken, nedensellik yönünü belirlemek amacıyla Granger nedensellik testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, açıklık 1 ve Açıklık 2 eş-bütünleşik olduğu tespit edilirken, açıklık 3 eş-bütünleşik olmadığı görülmüştür. Uzun vadede değişkenler arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu halde, kısa vadede anlamlı bir ilişki bulunmadığı sonucu elde edilmiştir. Ayrıca, Dışa açıklığından ekonomik büyümeye uzanan tek yönlü nedensellik bulunmuştur. Son olarak, bulgulara dayanarak potansiyel politika reformları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This paper examines the relationship between trade openness and economic growth on Ethiopia's economy. The relationship between the two has been controversial in literature. Even though most findings support positive relationships, there are still plenty of findings claiming negative or no relationship at all. This research is carried out using annual data for the period between 1981 and 2015. The stationarity of variables is tested using ADF and was found to be stationary at first difference. The co-integration of variables was tested using Johansen co-integration test. Finally, VECM was used to identify short-term and long-term relationships while Granger causality test is used to identify the direction of causality. Based on the analysis, it was found that trade openness (when measured in the form of Openness 1 and Openness 2) and economic growth are co-integrated in Ethiopia. However, trade openness is not co-integrated to economic growth when measured ın the form of Openness 3. While a significant and positive relationship is found between the variables in the long run, it is found that there are no significant relationships between openness and growth in the short run. On the other hand, there exists unidirectional causality extending from trade openness to economic growth.