A group of seven column capitals from Roman Ancyra: A unique composite style
Roma Dönemi Ankara'sındaki yedi sütun başlığı grubu
- Tez No: 469941
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. JULİAN BENNETT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Roma Dönemi Ankarası, Sütun Başları, Ancyra, Column Capitals, Roman Ankara
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez Roma dönemi Ankarası'na ait olan yedi sütun başlığını incelemektedir. Bu sütun başlıkları akantus yaprakları, saz yaprakları ve lotus yaprakları gibi motifler içeren ve Ankara'ya özgü olan belirli stillere sahiptir. Bu“Ankara stili”sütun başlıkları detaylı olarak incelenmeden önce, Roma Ankara'sına ait çeşitli saz yapraklı sütun başlarının genel bir araştıması sağlanarak, bu başlıkların içerikleri oluşturulmuştur. Başlıkların güncel konumları ve farklı tarihlerde çekilen fotoğrafları incelenerek, asıl buluntu yerleri tahmin edilebilir. Ayrıca, konumlarını analize ederek, asıl ait oldukları Roma yapıları tahmin edilebilir; yapıların ve sütun başlarının arasındaki uyum tespit edilebilir. Bu durumda, öyle görünüyor ki bu yedi sütün başlığı“Augustus Tapınağı”kutsal alanı ile kesişen bir sıra sütünlu yoldan gelmektedir. Sütun başlarının stilleri, motiflerin tarih içerisindeki kullanımları ve karşılık geldiği sembolizmleri de kapsayacak şekilde ele alınmaktadır. Analizlerlerden de anlaşılacağı üzere, bu sütun başlarının kullandıkları saz ve lotus yapraklarının ikisi de büyük ihtimalle Mısır'daki İskenderiye'yi referans olarak almaktadırlar. Bu yüzden, tezin son bölümünde, başlıkların kullandıkları Mısır'laşmış stili uygun bir bağlamda ele alabilmek için, dönemin Küçük Asya'sında yer alan şehirlerde oldukça popülerleşmiş olan Helenistik İskenderiye'nin kültürel biçemleri kullanılarak Roma Ankara'sı ve İskenderiye arasındaki bağlantılar incenlemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on seven column capitals from Roman Ancyra. They have a specific style, which is unique to Ancyra, featuring acanthus leaves, lotus leaves, and flutes. Their context is established by providing a general survey of the various fluted capitals in Ankara, before these specific“Ancyran-style”capitals are discussed in detail. By examining their current locations and comparing photographs from different dates, it is possible to speculate on their original find-spot. Furthermore, by analyzing the location, one can propose the type of Roman structures they were associated with originally, and establish a compatibility between these structures and the capitals. In this case, it appears that the seven capitals came from a colonnaded street intersecting the“Temple of Augustus”sanctuary. The style of the capitals is also analyzed, including a commentary on the historical use of the motifs and their corresponding symbolism. From this analysis we see that the flutes and lotus these capitals employ both very likely bear a reference to Egyptian Alexandria, so the final section also examines the myriad connections between Ancyra and Alexandria in order to place the Egyptianized style they use within the proper context of the period, as the cultural trappings of Hellenistic Alexandria were popular in the cities of Asia Minor at the time.