Politik bölünmüşlüğün kamu maliyesi açısından değerlendirilmesi
Consideration of political fragmentation in terms of public finance
- Tez No: 470381
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL AYBARÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Maliye, İşletme, Econometrics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Maliyesi, Politik Bölünmüşlük, Bütçe Açıkları, Kamu Tercihi Teorisi, Panel Veri Analizi, Public Finance, Political Fragmentation, Budget Deficits, Public Choice Theory, Panel Data Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Hükümet faaliyetlerinin finansmanı için gerekli olan enstrümanların seçimi, maliye politikası kapsamının oluşturulması, makroekonomik denge tesisi ile sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması politik aktörler tarafından gerçekleştirilir. 1970'li yıllarda meydana gelen krizler nedeniyle hükümetler tarafından yapılan vergi ve harcama politikalarının bir optimizasyon ve istikrar amacı güdüp gütmediği tartışma konusu olmuştur. Bu durum, maliye politikasının oluşturulmasında ve uygulanmasında politik bölünmüşlüğün önemini vurgulayan çalışmalara yol açmıştır. Bu çalışma, 22 OECD ülkesine ve 1995-2014 dönemine ait veriler yardımıyla oluşturulan panel veri analiz yöntemi ile politik bölünmüşlüğün kamu maliyesi üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Politik bölünmüşlük temel olarak sayısal bölünmüşlük, ideolojik bölünmüşlük, kurumsal-yöntemsel bölünmüşlük ve zaman açısından bölünmüşlük şeklinde incelenmiştir. Çalışma, politik bölünmüşlüğün bütçe dengesi üzerinde negatif bir baskı oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Panel veri analizi yöntemi ile elde edilen ampirik bulgular incelendiğinde, iki veya fazla partiden oluşan koalisyon hükümetlerinin, azınlık hükümetlerinin ve geçici hükümetlerin, tek parti hükümetlerine göre kamu gelirlerinin tahsisi konusunda daha başarısız olduğu ve söz konusu hükümetlerin kamu harcamalarını arttırma eğilimi gösterdiği görülmektedir. . Kabinedeki bakan sayısında meydana gelen artışların kamu gelirleri üzerinde nispeten de olsa bir azalışa ve kamu harcamaları üzerinde bir artışa neden olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, bakan sayısının artması, bakanların taleplerinin koordine edilmesini zorlaştırdığı ve bu durumun bütçe üzerinde olumsuz etkiler yarattığı sonucuna varılabilir. Çalışma, merkez görüşlü partilerin çoğunlukta olduğu bir hükümetin, sol ve sağ görüşlü hükümetlere nazaran kamu maliyesi açısından daha disiplinli olduğunu ortaya koymuştur. Son olarak, çalışmada, erken seçim, başbakanın istifası, askeri darbe veya hükümet içinde yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı hükümet sürelerinde yaşanan kesintilerin bütçe açıklarını arttırdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Political actors perform the selection of instruments, which are crucial for the financing of government activities, and the formulation of the framework of fiscal policy. It is still a controversial topic that whether taxes and spending policies of governments in the 1970s aim to provide optimization and stability. This debate has engendered some studies, which put emphasis on the importance of political fragmentation in the formulation and implementation of fiscal policy. This study investigates the impact of political fragmentation on public finance through the panel data analysis, including data from 22 OECD countries between 1995 and 2014. Political fragmentation is studied in four different methods: size fragmentation, ideological fragmentation, institutional and procedural fragmentation and over time fragmentation. Empirical findings in the study show that unlike single party governments, coalition governments with two or more parties, minority governments and caretaker governments are likely to increase public expenditures and to fail to allocate government revenues. This failure causes a negative pressure on the budget deficits. The study states that an increase in the number of ministers in the cabinet results in a relatively small decrease in public revenues and an increase in public expenditures. Furthermore, the study asserts that increase in cabinet's size may complicate the coordination of ministers' demands and have a negative effect on the government budget. The study also claims that a government with the majority of central-minded parties is more disciplined than left-wing and right-wing governments in terms of public finance. The study lastly argues that unexpected change of government, including early elections tend to increase budget deficits.