Sicill-i Ahval Defterlerine göre Osmanlı bürokrasisinde Bosna doğumlu memurlar
Bosnia born officers in Ottoman Bureaucracy According to proprietary circumtances
  1. Tez No: 470383
  2. Yazar: MEHMET AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Sicill-i Ahval, Bosna, memur, Ottoman, Sicill-i Ahval, Civil servant
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde yer alan ve devlet memurlarının biyografilerini içeren Sicill-i Ahval Defterleri esas alınarak Bosna doğumlu memurlar incelenmiştir. Buna göre Sicill-i Ahval Defterlerinde toplam 161 tane Bosna doğumlu memur tespit edilmiştir. Bu memurların doğum tarihleri, baba adları, memuriyete başlayış yaşları, eğitim durumları, maaş miktarları, istihdâm alanları, bildikleri diller, aldıkları rütbe, nişan ve madalyalar tablo halinde gösterilmiştir. Ayrıca çalışmada, Sicill-i Ahval Komisyonu' nun kuruluş amacı, Sicill-i Ahval Komisyonu kalemleri ve görevleri, Sicill-i Ahval Defterleri ile Bosna'nın siyasi, idari, eğitim yapısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Bosnia-born officers based on Sicill-i Ahval Notebooks including biographies of civil servants and located in the Prime Ministry Ottoman Archive were investigated. According to this, in total 161 Bosnia-born civil servant have been determined in Sicill-i Ahval Notebooks. Birthdates, father's names, age of beginning officialdom, education level, amount of salary, languages, grades, medals of the servants were shown tabular. Moreover, in this study the establishment aim of the Committee of Sicill'i Ahval, offices and duties of it, political structure, governmental and educational structure of Bosnia by Sicill-i Ahval Notebooks were investigated.