Ataerkil sistemde kadın liderliğinin algısı: Benin Cumhuriyeti üzerine bir çalışma
Percepti̇on of female leadershi̇p i̇n a patri̇archy system: A study i̇n the republi̇c of beni̇n
- Tez No: 470446
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. URAL GÖKAY ÇİÇEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın liderlik, tutum, ataerkil sistemi, Cotonou, Female leadership, attitude, patriarchal system, Cotonou
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma'nın amacı Cotonou'daki ataerkil sistemdeki tutumlar yoluyla kadın liderliğinin algısını değerlendirmek ve liderlik pozisyonlarındaki kadınların erişimini engelleyen faktörleri ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın gerçekleştirilmesi için bu ankete 437 kişi toplam ( 191 İdareci, 140 çalışan ve 106 öğrenci) olarak katılmaktadır ve Cotonou'daki Hizmet şirketlerde anket yapılmaktadır. Bu çalışma için Uluslararası standart ölçekler (WAMS ve WLPQ) ve analiz yapmak için SPSS 21.0 programı kullanılmaktadır. Faktör analizi ile WAMS ölçeği 4 faktöre ve WLPQ ölçeği 3 faktöre oluşturulmaktadır. WAMS (kadın olarak yönetici ölçek) 'in oluşturulan dört faktörün KMO'u (Kaiser-Meyer-Olkin) çok iyi (.801) ve WLPQ'nun oluşturulan üç faktörün KMO'u orta (.688) çıkmaktadır. Ayrıca, bu analizde kullandıldığı İndependant-Samples T-test ve Anova Cotonou'da kadınlar erkeklerden kadın liderlere karşı daha olumlu tutumlara sahip olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde tutumları etkileyen en güçlü faktör cinsiyet olduğu ve diğer demografik özellikleri (Eğitim düzeyi, tecrübe yılı, departmanda bir kadın liderin varlığı ve kadın liderle çalışma gibi) bu tutumlarını etkileyebildiği gösterilmektedir. Ayrıca, liderlik pozisyonlarındaki kadın liderlerinin erişimini engelleyen ana faktörü ataekiliği (%64,8) ve duygulanım kadın liderliğe atıfta bulunan ilk özelliğini ortaya koymaktadır. Son olarak, cinsiyet eşitsizliği azaltmak ve liderlik pozisyonlarındaki daha fazla kadınların erişimini teşvik etmek için öneriler önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the perception of women's leadership through attitudes in the patriarchal system in Cotonou and to identify the factors that impede the access of women in leadership positions. In order to carry out this research, 437 people participated in this survey as a total (191 administrators, 140 employees and 106 students) and it has been surveyed by the service companies in Cotonou. For this study, International standard scales (WAMS and WLPQ) and for analysis SPSS 21.0 program are used. By factor analysis, WAMS scale has 4 factors and WLPQ scale has 3 factors. The four factors of WAMS (women as a manager scale) are very good (.801) and the three factors of WLPQ are moderate (.688). In addition, Independent-Samples T-test and Anova show that in Cotonou, which has been used in this analysis, women have more positive attitudes towards female leaders than men. It is also shown that the strongest factor influencing attitudes is gender and other demographic characteristics (such as level of education, years of experience, presence of a female leader in the department and working with a female leader) could also be influencing it. Likewise, the main factor blocking the access of female leaders in leadership positions is patriarchy (64.8%) and so is the affective attribute which is highly associated with female leadership. Finally, it is advised to reduce gender inequality and promote the access of more women in leadership positions.