Ebeveyn kaybı yaşamış ergenlerin psikolojik sağlamlıklarının incelenmesi
Examining psychological resilience of adolescents who experienced parental loss
- Tez No: 470454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YELDA KAĞNICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kaybı, Psikolojik Sağlamlık, Akademik Öz-yeterlik, Algılanan Sosyal Destek, Duygu Düzenleme, Ergen, Parental Loss, Psychological Resilience, Academic Self-Efficacy, Perceived Social Support, Emotion Regulation, Adolescent
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma ebeveyn kaybı yaşamış ergenlerin psikolojik sağlamlıklarını akademik öz yeterlik, algılanan sosyal destek ve duygu düzenleme açısından incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2015-2016 eğitim öğretim dönemi içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İzmir ili merkez ilçelerinde bulunan resmi ilköğretim ikinci kademe ve lise öğrencilerinden 167 kişi oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin ebeveyn kaybı yaşamış olmaları şartı aranmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları 'Ego Sağlamlığı Ölçeği', 'Akademik Öz Yeterlik Ölçeği', 'Algılanan Sosyal Destek Ölçeği-R', 'Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği' ve 'Kişisel Bilgi Formu'dur. Veriler çoklu regresyon analizi ile analiz edilmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre, akademik öz-yeterlik, içsel işlevsel ve dışsal işlevsel duygu düzenleme statejisi ebeveyn kaybı yaşamış ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeyinin anlamlı yordayıcısı iken algılanan sosyal destek anlamlı bir yordayıcı olarak bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the psychological resilience of adolescents who have experienced the loss of a parent in terms of academic self-efficacy, perceived social support and regulation of emotions.There are a total of 167 participants and all participants are students from secondary and highschools in Izmir that are administered by Ministry of Education. It was required to select students who experienced a parental loss. Data collection tools that were used in this research were Ego-Resilience Scale, Academic Self-Efficacy Scale, Perceived Social Support Scale-R, Regulation of Emotions Questionnaire for Adolescents, and Personal Information Form. The data was analyzed by multiple regression analysis.According to the results of this research, academic self-efficacy and internal-functional and external-functional emotion regulation were found to be the meaningful predictors of the psychological resilience of adolescents with a parental loss while perceived social support was not found to be as a meaningful predictor. Research results were discussed in the light of theliterature.