Boşanmış kadınlarla yürütülen duygu odaklı grupla psikolojik danışmanın etkililiğinin incelenmesi
Examining the effectiveness of emotion focused group counseling with divorced women
  1. Tez No: 470477
  2. Yazar: NERGİS CANBULAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ALADAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu odaklı terapi, duygu odaklı grupla psikolojik danışma, duygusal farkındalık, psikolojik iyi oluş, boşanma, boşanmış kadınlar, Emotion focused therapy, emotion focused group counseling, emotional awareness, psychological well-being, divorce, divorced women
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmanın amacı Duygu Odaklı Grupla Psikolojik Danışma'nın (DOGPD) boşanmış kadınların duygusal farkındalık ve psikolojik iyi oluş düzeylerine etkisini saptamak ve DOGPD'nin etkililiğine ilişkin gruba katılan kadınların görüşlerini incelemektir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmış, karma yöntem kapsamında yer alan eş zamanlı yuvalandırma stratejisi seçilmiştir. Araştırmada, 2×3'lük ön test son test kontrol gruplu gerçek deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, deney grubunda dokuz, kontrol grubunda 11 olmak üzere 20 boşanmış kadın oluşturmuştur. Araştırmada, deney grubuna 16 oturumluk DOGPD uygulanmış, kontrol grubuyla ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Araştırma kapsamında nicel veriler Duygusal Farkındalık Düzeyi Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği aracılığıyla; nitel veriler ise Danışan Günlüğü, Grup Lideri Günlüğü ve Odak Grup Görüşme Formu aracılığıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde tekrarlı ölçümler için varyans analizi (Repeated Measures ANOVA); nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bulguları sonucunda, deney grubunu oluşturan boşanmış kadınların duygusal farkındalık düzeylerine ait son test ve kalıcılık testi puanlarının yükseldiği, kontrol grubunu oluşturan boşanmış kadınların duygusal farkındalık düzeylerine ait son test ve kalıcılık testi puanlarının azaldığı görülmektedir. Diğer yandan, bulgular uygulanan DOGPD'nin, boşanmış kadınların psikolojik iyi oluş düzeylerinin arttırmada etkili olmadığını ortaya koymuştur. Araştırmanın nitel bulguları“Katkı”,“Duygu Odaklı Grupla Psikolojik Danışma”olmak üzere iki kategoride toplanmıştır. Katkı kategorisi, duygusal farkındalık düzeyi, psikolojik iyi oluş, boşanma sonrası uyum ve metaforlar olmak üzere dört tema altında toplanmıştır. Duygu odaklı grupla psikolojik danışma kategorisi altında teknikler, grup lideri, ve grup yapısına ilişkin öneriler olmak üzere üç tema yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of Emotion Focused Group Counseling (EFGC) on divorced women's emotional awareness and psychological well being and also investigate the opinions of divorced women regarding the effectiveness of Emotion Focused Group Counseling. Both quantitative and qualitative methods were used and concurrent nested strategy of the mixed method was chosen in the research. In the study, a real experimantal design 2x3 pre-test post-test control group was used. The study group consisted of 20 divorced women, nine in the experimental group and 11 in the control group. In the study, 16 sessions of EFGC were administered to the experimental group and no application was done with the control group. The quantitative data were collected by the Levels of Emotional Awareness Scale and Psychological Well-Scale; and the qualitative data were collected by the Client Diary, Group Leader Diary and Focus Group Interview Form. The quantitative data were analyzed by using a mixed 2x3 measures ANOVA, and the qualitative data were analyzed by using content analysis. The quantitative findings of the study showed that the post test and retention test scores of levels of emotional awareness of divorced women forming the experimental group increased, the post test and retention test scores of levels of emotional awareness of divorced women forming the control groups decreased. On the other hand, findings revealed that Emotion Focused Group Counseling was not effective in increasing the psychological well-being of divorced women. The qualitative results of the study were grouped under two categories as“Contribution”and“Emotion Focused Group Counseling”. When the Contribution category was reviewed, four themes including level of emotional awareness, psychological well-being, adaptation after divorce and metaphors emerged. In the context of Emotion Focused Group Counseling category, three themes emerged including techniques, group leader and recommendations regarding group structure.