Sicill-i Ahvâl defterlerine göre Batumlu Osmanlı âlimleri
In accordance wi̇th documents of Si̇ci̇ll-i̇ Ahval scholars of Batumi̇ Ottoman
  1. Tez No: 470519
  2. Yazar: ORHAN EKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sicill-i Ahvâl, Batum, Biyografi, Âlimler, Eğitim-Öğretim, Medreseler, Sicill-i Ahvâl, Batumi, Biography, Scholars, Education, Madrasahs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Uzun yıllar Osmanlı idaresinde kalan Batum ve Acara bölgesinde birçok maddî medeniyet kalıntılarına rastlamak mümkündür. Osmanlı devleti maddî kültür kalıntılarına ilave olarak bölgede önemli manevî izler de bırakmıştır. İşte bu incelemenin amacı, bölgedeki eğitim-öğretim kurumları yanında Sicill-i Ahval defterlerindeki kayıtlardan hareketle Batumlu Osmanlı âlimlerinin yetiştikleri eğitim çevresi, aldıkları dersler ve istihdam alanlarıyla ilgili bilgilerin değerlendirilmesini yapmaktır. Bunun yanında Sicill-i Ahval defterlerinden ve Trabzon Vilâyet Salnamelerinden elde edilen bilgiler doğrultusunda Lazistan Sancağı'nda eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan sıbyan ve rüşdiye mektepleri ile medreseler hakkında da bilgi verilmiş ve âlimlerin yetiştikleri ilim çevresi de değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It's possible to encounter to lost of tangible civilization remnants in Batum and Acara region where Ottomons handled for long years. In addition to these tangible civilization remmanats, Ottomans have left an important mark in the region. Purpose of this research is, besides educational instiitutions in this region, to evaluate the informations about the educational environment of Ottoman, Batum scholars, taken lessons and employment areas. Also, this information has been provided about madrasahs and primary-middle schools which maintained the'r educational activity in Sancak of Lazistan, with the help of the supplementary informations which come from Sicill-i Ahval documents and Trabzon province's annuals and has been also evaluated educational environments of the scholars.