Polijenerasyon enerji üretim sistemlerinin termodinamik modellenmesi
Thermodynamic modelling of polygeneration energy production systems
  1. Tez No: 470782
  2. Yazar: YUNUS EMRE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÖZEK, DOÇ. DR. MURAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polijenerasyon enerji üretimi, termodinamik analiz, enerji analizi, ekserji analizi, Polygeneration energy production, thermodynamic analysis, energy analysis, exergy analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez çalışmasında tek veya daha fazla enerji girdisinden güç, ısıtma, soğutma, sıcak su, hidrojen, metanol gibi dört veya daha fazla çıktı sağlayan polijenerasyon enerji üretim sistemleri modellenmiş olup termodinamik açıdan incelenmiştir. Yapılan modellemeler ve tasarım parametreleri Engineering Equation Solver (EES) adlı yazılımda detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Polijenerasyon enerji üretim sistemleri bir veya birden fazla enerji girdisi ile dört veya daha fazla ürün çıktısı sağlayan sistemlerdir. Yapılan termodinamik analiz çalışmaları enerji analizi, ekserji analizi, ekserji yıkım oranı ve enerji ve ekserji verimliliklerini içermektedir. Tasarlanan beş adet sistemin her bir alt sistemine ve sistemin tamamına bu analizler uygulanmıştır. Ayrıca sistem performansını etkileyen parametrelerin değerlendirilmesi için parametrik çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalar tekli enerji üretim santrallerine kıyasla iki, üç ve daha fazla çıktı veren sistemlerin performansında artış olduğunu göstermiştir. Polijenerasyon enerji üretim sistemlerin enerji ve ekserji verimlilikleri ve bunların hangi şartlarda değiştikleri incelenmiş ve sonuç kısmında çizelge ve şekillerle verilmiştir. Ayrıca sistem performansını etkileyen çevre şartları da parametrik çalışmalar ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis polygeneration energy production systems which produce more than four outputs such as power, heating, cooling, hot water, hydrogen and methanol by using one or two energy input are analyzed in thermodynamic viewpoint. Polygeneration systems use one or more energy input and produce four or more than four outputs. Thermodynamic analyses used in this thesis contain energy analysis, exergy analysis, exergy destruction rate, energy efficiency and exergy efficiency. These analyses are performed to subsystems and whole system of five energy production system designed fort his thesis. Parametric studies are performed also in order to see how design parameters affect the system performance. The results of studies show that cogeneration, trigeneration or polygeneration systems have higher efficiencies than single energy production options. Energy and exergy efficiencies of polygeneration energy production systems are analyzed and analysis results are given in tables and figures. In addition design parameters affecting system performance are analyzed in parametric studies.