Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'nün Akdeniz iklimi etkisi altındaki kızılçam (Pinus brutia Ten.) doğal gençleştirme sahalarında anakaya-toprak özelliklerinin ağaç gelişimine etkisi
Effects of soil-bedrock properties on tree growth in red pine (Pinus brutia Ten.) naturel regeneration sites under the influence of mediterranean climate in Isparta Regional Directorate of Forestry
- Tez No: 470813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Göller bölgesi, Kızılçam (Pinus brutia Ten.), Ağaç gelişimi, Toprak Özellikleri, Anakaya Yapısı, Lake District, Red pine (Pinus brutia Ten.), Tree growth, Soil properties, Bedrock structure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışması Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'nün Akdeniz iklimi etkisi altındaki kızılçam (Pinus brutia Ten.) doğal gençleştirme sahalarında anakaya- toprak özelliklerinin ağaç gelişimine etkisini belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla 7 farklı doğal gençleştirme sahasında çalışma yapılmıştır. Çalışma 3 tekrarlı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu sahalarda toprak profili incelenmiş olup 21 farklı örnek alanda 0 – 30 cm derinlik kademelerinden toprak örnekleri alınmıştır. Ayrıca her bir sahada koordinat, yükselti, bakı ve eğim ölçmeleri yapılmıştır. Her bir sahada 10X3=30 ağacın göğüs yüksekliği çapı ve boy uzunlukları ölçülmüş, ağaç yaşı belirlenmiştir. Laboratuvara getirilerek hava kurusu haline getirilen 21 toprak örneğinde; tane çapı, toprak reaksiyonu (pH), organik karbon, toplam azot ve kireç analizleri yapılmıştır. Her bir saha için göğüs yüksekliği çapı ve boy değerleri 10 yaşa enterpole edilmiş, istatistiksel değerlendirmelerde 10 yaşındaki çap ve boy değerleri kullanılmıştır. Bulunan sonuçlar toprak özelliklerinin kızılçam gelişimine negatif ya da pozitif yönde bir etki etmediğini göstermiştir. Anakaya farklılığının ise ağaç gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu, bu etkinin ise tortul tabakalarının pozisyonuna göre değişen fizyolojik derinliğe ve konglomera gibi kayalarda ise tabaka pozisyonunun yanı sıra çakıl yoğunluğundan artan iskelet içeriğine bağlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine the effect of soil-bedrock properties on growth of naturel regeneration area of red pine (pinus brutia Ten), which are situated under Mediterranean climate impact in Isparta Regional Directorate of Forestry of Turkey. For this purpose the study was conducted at 7 different site conditions on naturel regeneration areas. The study was carried out with three replicates in all the areas. In these areas the soil profiles were examined and soil samples were taken from 0-30 cm in each sample plot. Also, coordinates, altitudes, aspects and slopes were measured and recorded at each plot. Breast-height diameter and height of 10x3=30 trees in each sample plot were measured and recorded. Soil texture, reaction (pH), organic carbon, total nitrogen and lime analysis were performed on 21 soil subsamples, which were air-dried in the laboratory. Based on the information obtained, breast-height diameter and height of trees were interpolated according to stem analysis for the age of 10. 10-year-old diameter and length values were used for statistical evaluation. Obtained results showed that there wasn't a negative or positive relationship between growth and soil properties. Bedrock variation has a significant impact on the growth of trees. This effect, besides the varying the position of the physiological depth of sedimentary layer and the position in rock layers as the conglomerate, was determined, it is linked to increased skeletal density of silica.