Restoratif diş malzemelerinde aşınmanın deneysel ve sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
Investigation of wear on restorative dental materials by experimental and finite elements methods
- Tez No: 470921
- Danışmanlar: PROF. DR. SADRİ ŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Makine Mühendisliği, Bioengineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşınma, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Diş Restoratif Malzemeleri, Wear, Finite Element Method, Dental Resorative Material
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Aşınma, birçok endüstüri sektöründe önemli bir tehlike olarak görülmektedir. Bu tehlike karşısında gerekli önlemler alınmadığı takdirde büyük hasarlara sebebiyet verecektir. Ortaya çıkan bu hasarlar ise ekonomik açıdan oldukça maliyetli bir sonuç oluşturacaktır. Kalıcı aşınma insan dişinde ve diş restoratif malzemesinde meydana gelebilecek en ciddi hasarlardan birisidir. Daha kaliteli bir diş ömrü için, dişin doğal yapısına benzer kaliteli restoratif malzemelerin seçilmesi gerekmektedir. Çok karmaşık konu olan aşınma mekanizması ve malzemelerin aşınma davranışları üzerine araştırmalar yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Önceleri deneysel ağırlıklı olan araştırmalar, yüksek maliyet-uzun zaman gerektirmesinden dolayı, deneysel çalışmalara destek amacıyla bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler doğrultusunda artık başarılı sayısal çalışmalarda yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Çeşitli sayısal yöntemlerin Sonlu Eleman Yöntemi olaylara ve gerçek modele uyumundaki esnekliğinden dolayı kedisine önemli bir yer edinmiştir. Böylece, klinik uygulamadan önce dişteki ve dolgudaki malzeme kaybı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik ve fiziki sıkıntıların önüne geçilebilme sağlanmaya çalışılmaktadır. . Bu çalışmada deneysel ve sayısal olarak (SEY) diş restoratif malzemelerindeki aşınma analizi yapılmıştır. Restoratif diş malzemelerinde aşınmanın deneysel ve sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesinde, indirek kompozitler, Nanohibritler, Mikrohibritler, Rezin nanoseramikler ve Feldespatikler sırasıyla aşınmaya karşı daha iyi bir direnç göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The wear of materials causes very serios problems in many industaries and it can be one of the costliest issues if there is no sistamatic prevention. Gradual wear of opposing teeth is a normal phenomenon in human dentition. To ensure a higher quality of life through dental health, there is a need for quality dental restorative materials to repair or replace natural teeth. Calculate the wear on the system and material elements in recent years has been made possible with experimental method and the FEM. On this occasion, the future material losses and economic hardships are quite preventable. In this study, wear analysis of tooth restorative materials was performed experimentally and numerically (FEM). Wear in restorative dental materials is studied by the experimental and finite element methods, the Indirect composites, Nanohybrids, Micro-Hybrids, Resin nanoceramics and Feldespatiks show better resistance against wear, respectively.