İşletmelerde staj yapan mesleki ve teknik anadolu lisesi öğrencilerinin sorunlarına ilişkin öğrenci görüşleri
Student opinions about problems of vocational and technical anatolian high school students who internship in businesses
- Tez No: 471006
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ HAMEDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Staj sorunları, Vocationaland Technical Anatolian High School, Problems of İnternship
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, İşletmelerde staj yapan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin sorunlarına ilişkin öğrenci görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da eğitim gören devlete ait olan Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde son sınıfta okuyan ve işletmelerde beceri eğitimi (staj) yapan toplam 1.009 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler SPSS V.22 istatistik paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Ölçeklerden elde edilen verilerin analizinde frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( ) gibi değerlerine yer verilmiştir. Bunun yanında iki bağımsız grubun anlamlılık düzeylerinin belirlenmesinde bağımsız değişkenler t-testi, ikiden fazla grubun ortalamalarının karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Anket çalışması 553 erkek, 456 kız öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Sorunlar; okul kaynaklı sorunlar, yasa kaynaklı sorunlar, işyeri kaynaklı sorunlar ve sosyal sorunlar olmak üzere dört boyutta değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin sorun olarak gördüğü alanlar, yasalardan kaynaklı sorunlar ve sosyal kaynaklı sorunlar olarak ortaya çıkmıştır. Katılımcılar yasa kaynaklı sorunlar içinde; staj sigortasının emeklilikte dikkate alınmamasını, yıl sonu beceri sınavını, staj ücretinin azlığını ve çalışma süresinin uzunluğu sorun olarak görmüşlerdir. Sosyal sorun olarak katılımcıların kendilerine ve ailelerine vakit ayıramaması öne çıkmıştır. Okuldan kaynaklanan sorunlar için erkek öğrenciler ile kız öğrenciler arasında anlamlı herhangi bir fark yoktur. İşyerinden, yasalardan kaynaklı sorunlar ile sosyal kaynaklı sorunlar için ise anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research; Is to put forward student opinions about problems of Vocational and Technical Anatolian High School students who internship in companies. The universe of the research consists of 1,009 students studying in the last class in the Vocational and Technical Anatolian High Schools belonging to the state which is studying in Istanbul and doing skills training (internship) in the enterprises. The quantitative data obtained from the study were analyzed using SPSS V.22 statistical package program. In the analysis of the data obtained from the scales, frequency (f), percent (%), arithmetic mean ( ). In addition, independent variables t-test was used in determining the significance levels of two independent groups, and One-way ANOVA was used in comparing the mean of two groups. The survey was conducted on 553 male and 456 female students. The problems were assessed in four dimensions as school-based problems, law-based problems, workplace-related problems and social problems. According to the results of the research, the areas that the students perceived as problems arise from legal problems and social problems. Participants see the internship insurance is not considered in retirement the year-end skill exam the lack of internship fees and the length of study period as a problem arising from law. Participants see it as a social problem that they can not afford time to themselves and their families. There is no significant vii difference between boys and girls for problems originating from the school. Significant differences were found in the workplace from legal and social problems.